Stora prisskillnader på läkemedel

STOCKHOLM Det är alltför stora prisskillnader mellan apoteken på receptbelagda läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånen. Det är även svårt att jämföra priserna för patienterna, menar tre läkare på SvD:s debattsida.

Normalt är det i princip fast pris på receptbelagda mediciner på apoteken. Men det gäller inte för mediciner som inte omfattas av samhällets läkemedelsförmån. Det finns exempelvis cancermediciner, p-piller och medel mot impotensbesvär som inte omfattas av förmånen, men som det krävs recept för och patienterna måste själva stå för kostnaden.

Fri prissättning råder där mellan apotekskedjorna och patienten har inte möjlighet att byta till den billigaste varianten. Prisskillnaderna kan vara stora – för exempelvis potensmedlet Viagra (med substansen sildenafil) skiljer det nära ett tusen kronor för ett paket med 12 tabletter, enligt läkarnas egen prisjämförelse.
Vid en förfrågan vägrade en apotekskedja helt att lämna ut prisuppgifter, med motiveringen “stor risk för feltolkningar“.

Det skriver på SvD-Brännpunkt läkarna Mikael Hoffmann, chef för stiftelsen Nepi, Eva Andersén Karlsson, ordförande i Stockholms läns läkemedelskommitté, och Ellen Vinge, ordförande i Läkemedelskommittén, landstinget i Kalmar län.

De efterlyser nu lättillgängliga prisjämförelser och att apoteken måste bli skyldiga att informera om det finns billigare alternativ. Och föreslår att TVL (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) ges i uppdrag att övervaka vilka priser som patienter får betala även för läkemedel som kräver recept, men inte omfattas av läkemedelsförmån.

Etiketter:

Annonser