Gripen knarkkung stör Colombias fredsprocess

(Drugnews/SL)
BOGOTÁ/STOCKHOLM I lördags greps den efterlyste brasilianske knarkkungen Fernando Beira-Mar i Colombias djungel. Nu hotas fredssamtalen mellan colombianska regeringen och vänstergerillan Farc sedan det framkommit att Beira-Mar haft Farc-eskort och i förhör medgett att han bytt vapen mot kokain. ”Det är nu gerillans sak att bevisa att man inte ägnar sig åt knarkhandel”, säger president Andrés Pastrana som i veckan besöker Norge.

I Sverige pågår parallellt fredssamtal med den andra stora gerillan ELN. President Pastrana vill med sin Plan Colombia både nå en varaktig förhandlingslösning efter nära 40 års inbördeskrig och bekämpa landets stora handel med kokain och cannabis. Han sade vid ett besök i Sverige i januari att narkotikatrafiken finansierar våldet, paramilitären, gerillan och en stor del av landets brottslighet.

I Colombia råder en härva av korruption och olika gerillarörelser som kontrollerar delar av landet, strider mot varandra, paramilitärer och landets armé. Gerillan anklagas för att delvis finansiera sin verksamhet med att ta knarkskatt av drogkarteller, men även delta i själva handeln. Samtidigt kritiseras president Pastrana för att ge USA, som delfinansierar hans plan, större politiskt och militärt inflytande i området.

Den nu gripne Fernando Beira-Mar rymde 1996 från ett 33 år långt fängelsestraff för bland annat mord i Brasilien och har via sitt syndikat styrt en stor del av narkotikatrafiken till Brasilien, USA, Europa och Afrika. Brasilianska bedömare tror att hans liga köpt omkring 240 ton kokain per år, enligt Dagens Nyheter. Delar av narkotikaaffärerna har han finansierat med vapen. Brasilien begär nu att han ska utlämnas.

Läs mer i Drugnews:
”Knarket finansierar våldet i Colombia”

Etiketter:

Annonser