Unga i crackhärvor oroar polisen

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM På kort tid har polisen i Stockholmsområdet ertappat flera ungdomar som rökt den hittills ovanliga kokainbaserade drogen crack. Drogen som ger intensivt rus och snabb tillvänjning oroar polisen. ”Det är för tidigt att säga om det är en ny trend eller isolerade beslag”, säger David Beukelmann vid Länskriminalens ungdomsgrupp ”ravekommissionen” till Drugnews.

Nyligen fann kommissionen crackrökande flickor i åldrarna 14 till 16 år i en bostad i Johanneshov. Det visade sig att flera av dem rökt den fruktade drogen upp till 15 gånger och att missbruket pågått sedan februari. Flera har avgiftats på Maria Ungdoms mottagning. En 44-årig man greps vid tillslaget som misstänkt langare och har häktats.

Före påsk fann polisen vid en annan razzia crackmissbruk i en lägenhet i Täby där nio kvinnor och män i 22-30-årsåldern deltog. 150 gram kokain beslagtogs och en person har häktats för grovt narkotikabrott.

Senaste året har fler beslag av kokain gjorts i Stockholmsområdet. Både hos personer i Citys nöjessväng, men också bland ungdomar i förorterna. Medan kokabasen crack finns tillgänglig på svarta marknaden i Nordamerika gör ofta missbrukarna själva den i Sverige av rent kokain och bikarbonat. Eftersom de ofta röker drogen direkt görs få beslag av kristalliserade crackstenar, men fler av kokain i pulverform.

Etiketter:

Annonser