Brå-forskare: jag ifrågasätter inte knarkförbudet!

(Drugnews/SL)
KAGGEHOLM I flera rapporter har Brottsförebyggande rådet varnat för att själva förbudet att knarka lett till att polisen fokuserat mer på ringa narkotikabrott (innehav och bruk) istället för grövre brott (langning och smuggling). Nu backar en ledande Brå-forskare delvis.

”Jag ifrågasätter inte konsumtionsförbudet av narkotika och det är inte pissproven jag vill åt. Men jag undrar om inte polisens resurser kan användas på ett mer effektivt sätt än att drogtesta ungdomar och äldre kända missbrukare”, sade Peter Lindström, hårt ansatt Brå-forskare i en debatt i fredags om hur narkotikabrott bäst kan bekämpas.
Uttalandet är intressant eftersom både Lindström och Brås generaldirektör Ann-Marie Begler länge varit otydliga i sin inställning till Sveriges relativt unika narkotikalagstiftning vad gäller konsumtionsförbud. (Infördes 1988 och efter en straffskärpning 1993 gavs polisen möjlighet att begära drogtestning vid misstanke om drogpåverkan).
Invändningar mot drogtester som integritetskränkande, hot för rättsäkerhet (ibland låg träffsäkerhet) och bristande effektivitet (avskräcker inte andra) har varit återkommande argument.

I den stundtals känslosamma diskussionen på Riksförbundet narkotikafritt samhälles sommarkurs i Kaggeholm på Ekerö utanför Stockholm underströk Peter Lindström att trots skärpt lagstiftning (”som är ett ganska trubbigt instrument”) har samtidigt narkotikaproblemen ökat i Sverige.
”Få debuterar med narkotika på ravefester där det för övrigt är svårt för polisen att se vem som egentligen är påverkad. Det vore kanske bättre att koncentrera sig på de ungdomar som exempelvis åker till Tallinn och köper narkotika”.

Johannes Knutsson, tidigare Brå-forskare, nu professor på polishögskolan i Oslo, menade att striktare rättstillämpning bidragit till att Sverige internationellt sett har en lägre andel ungdomar som prövat droger. Och att polisen med aktioner, gatulangningsgrupper och ökad befogenhet genom skärpt lagstiftning haft en viktig roll.
Något som Roland Svensson, chef för närpolisen i Örebro län, höll med om.
”Konsumtionsförbudet och drogtestning har gett oss verktyg vi inte tidigare hade i kampen mot narkotika. Det är inte lagstiftningen som skapar problemen, utan problemen som skapar lagar”, sade Svensson som efterlyser politiskt ledarskap och bättre samordning.

Läs mer i Drugnews:
Brå-rapport ifrågasätter åter knarkförbudet

Etiketter:

Annonser