Statsministern: ingen utförsäljning av Vin & Sprit

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Någon utförsäljning av statliga Vin & Sprit är inte aktuell.
”Bolaget går för bra för att säljas och dessutom skulle det leda till en brutalisering av den svenska alkoholmarknaden”, sade statsminister Göran Persson som på onsdagen talade gästade IOGT-NTO-rörelsens kongresser i Stockholm.

Det var en pigg statsministern i kortärmad sommarskjorta som återvände till hemmaplan efter ett halvårs EU-ordförandeskap med flera intressanta alkoholpolitiska klargöranden. Han medgav att svensk alkoholpolitik tvingats på defensiven, särskilt efter EU-inträdet.
”Vi har ju inte flyttat fram positionerna precis även om vi försökt hålla emot. Ute i Europa möter vi en mäktig allians hos alkoholkapitalet”, sade Persson som inte var nöjd med att flera styrinstrument försvunnit (tidigare monopol, införselundantaget etc) och angrepp mot Sveriges höga alkoholskatt.
Nykterhetsbasen Sven-Olov Carlsson gav statsministern eloge för att Sverige anordnade WHO-konferensen om alkohol och unga i våras och fick EU att anta en strategiplan mot alkoholskador.

Men dubbelmoral anser nykterhetsrörelsen och flera partier det är att staten efter att importmonopolet försvann 1995 fortfarande äger Vin&Sprit som med aggressiv marknadsföring framgångsrikt kränger exempelvis Absolut vodka världen över, medan staten på hemmaplan manar till återhållsamhet.
”Visst finns det etiska problem. Idag skulle vi inte starta ett sådant bolag, men det är ett arv och det är plågsamt lönsamt. En annan sak vore om bolaget gick med förlust”, sade Göran Persson.

Varför inte sälja V&S och använda intäkterna på tiotals miljarderna i förebyggande insatser mot alkoholskador, som flera föreslagit? undrade Drugnews.
”Nej, det vore en droppe i groggen, så att säga. Och det är knappast idealister som skulle köpa bolaget – de skulle snabbt börsnotera det, eftersträva fortsatt lönsamhet och kräva att få verka med marknadsföring på samma villkor som alkoholkapitalet i andra länder. Det skulle leda till en brutalisering av svenska alkoholmarknaden – något jag inte vill se”, svarade Göran Persson.

Statsministern försvarade beslutet att införa lördagsöppet på Systembolaget i hela landet från och med lördag.
”Systembolaget måste moderniseras för att kunna finnas kvar och hålla åldersgränser och hejda svartsprit ”, sade Persson.
Däremot är han bekymrad över att de tidigare nedskärningarna medverkat till att det finns allt färre alkoholfria miljöer, särskilt för ungdomar som förlorat fritidsgårdar och stöd i skolan. Något Persson tycker tillhör det som bör åtgärdas vid höstens budgetarbete. Och fick applåder från särskilt de unga i publiken.

Statsministern hyllade nykterhetsrörelsens långa folkrörelsearbete och lovade även återkomma om hur medel kan fördelas till frivilligorganisationer för att förverkliga nationella handlingsplanen mot alkoholskador. IOGT-NTO:s Sven-Olov Carlsson anser att de anslagna 10 miljoner kronor till frivilliginsatser av totalt cirka en halv miljard under tre år är ”blygsamt i överkant”.

Läs mer i Drugnews:
Sänkt vinskatt – höjt anslag mot alkoholskador

Etiketter:

Annonser