Vin&Sprit auktioneras ut

STOCKHOLM Statliga spritjätten Vin&Sprit planeras säljas ut nästa år. I tisdags skickades förfrågningar ut till bland annat flera stora intressenter som visat intresse. Finansmarknadsminister Mats Odell (kd) ger inga garantier för att jobben i V&S stannar i landet.

Han presenterade upplägget vid en pressträff.
– Jag är glad över att vi nu går in i en genomförandefas. Vi har genomfört ett grundligt analys- och förberedelsearbete för att vi med en ansvarsfull och noggrann process ska kunna säkerställa att de betydande värden som Vin&Sprit representerar ska komma svenska folket tillgodo, sade Mats Odell i en kommentar.

Det är investmentbanken Morgan Stanley som håller i utförsäljningen. Nu startar alltså en auktionsprocess som Odell menar ger bästa värde för företag som V&S. Flera utländska alkoholjättar har under hösten visat intresse. Finansdepartementets förhoppning är att affären ska vara i hamn före midsommar nästa år.

Finansmarknadsministern vill inte gissa hur mycket priset kan bli i den budgivning som nu alltså kan börja. Men V&S – som bildades 1917 i en process för att få kontroll över alkoholtillverkning och försäljning – har tidigare värderat till kring 40 miljarder kronor och har idag 2300 anställda.

Särskilt storsäljaren Absolut Vodka lockar många spekulanterna. Men regeringen har beslutat att någon styckning av företaget innan utförsäljning gör man inte. Det innebär även att den nedläggningshotade fabriken i Sundsvall inte kommer att avstyckas. Där vill ett privat konsortium ta över och försöka rädda verksamheten.

Några garantier för att framtida ägare ska ha kvar sysselsättningen i Sverige och behålla tillverkningen av kronjuvelen i V&S, nämligen Absolut Vodka, i skånska Åhus kommer regeringen inte att ställa.

Mats Odell har dock svårt att tänka sig att nya ägare med en flytt skulle äventyra varumärket Absolut som förknippas med Åhus och vete från jordarna i södra landet. Vilket står tryckt på varje flaska.

Men oppositionen är kritisk till regeringens säljplanering av Vin&Sprit. Thomas Östros (s), vice ordförande i näringsutskottet, anser att regeringen slumpar bort V&S och att tillverkningen riskerar att lämna landet.

– Jag är orolig för jobben, jag är orolig för varumärket och livsmedelsexporten och att medborgarnas förmögenhet nu slumpas bort i ett läge när börserna faller och kredit-oron sprider sig, säger Östros till SR Ekot.

Etiketter:

Annonser