Wallenbergbolag vill köpa V&S

STOCKHOLM Wallenbergsfären har anmält intresse att köpa statliga Vin&Sprit. Men facket Livs hurrar inte för ett svenskt riskkapitalbolag som ny ägare.

Nyligen framkom att Wallenbergarnas maktbolag Investor tillsammans med sitt riskkapitalbolag EQT vill köpa den svenska spritjätten. Man lovar bland annat att V&S-huvudkontoret därigenom skulle bli kvar i Stockholm.

Investor har ingen erfarenhet tidigare av alkoholbranschen, däremot var företagets vd och ordförande Claes Dahlbäck fram till i våras styrelseordförande i V&S sedan 14 år. Han bör ha koll på guldägget Absolut Vodkas värde och känna till dess viktiga distributionsavtal. Siffror kring 40 miljarder kronor nämns.

Men livsarbetarfacket gör tummen ner för EQT som ny ägare.
– Vi är väldigt skeptiska till att ett riskkapitalbolag ska köpa, säger Livs ordförande Hans-Olof Nilsson till TT.

Livs har sedan tidigare dåligt erfarenhet av EQT, exempelvis när företaget köpte Findus så styckades det senare i enheter som ledde till konkurshot och personaluppsägningar, enligt Nilsson. Han påpekar även att EQT har sitt huvudkontor i London och det är tveksamt om det är ett svenskt företag.

Sedan borgerliga regeringen flaggat för att V&S tillhör de statliga bolag som först ska säljas ut, så har många internationella spritjättar hört av sig. I kön står bland andra franska Pernod, brittiska Diageo och amerikanska Fortune Brands som redan sköter distributionen av Absolut på den amerikanska marknaden.

Sedan finansbolaget Carnegie tvingats träda tillbaka som statens främsta rådgivare i utförsäljningen så är det nu klart att investmentföretaget Morgan Stanley blir rådgivare vid privatiseringen av V&S, enligt tidningen Affärsvärlden.

De flesta intressenter som vill köpa V&S uppger att de avser behålla tillverkningen av Absolut i skånska Åhus.
Däremot har V&S redan beslutat att nästa år lägga ner spritfabriken i Sundsvall. Nu agerar det moderata oppositionsrådet Magnus Sjödin i Sundsvall för att stoppa nedmontering av fabriken. Han menar att tillverkningen där är lönsam och uppmanar i ett brev finansmarknadsminister Mats Odell (kd) att avvakta:

– Ägarna måste stoppa flytten av fabriken i väntan på beslut om bolaget ska säljas, säger Sjödin till Sundsvalls Tidning.

• En utförsäljning av V&S stöds av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO som anser att staten inte både ska driva alkoholföretag och bestämma spelregler för branschen. Men Ungdomens Nykterhetsförbund anser att en privat aktör kommer att ta mindre socialt ansvar än staten som ägare och ännu hårdare utnyttja Absoluts varumärke maximalt.

Etiketter:

Annonser