”Ny ägare för V&S kan ge fler jobb”

ÅHUS/KRISTIANSTAD Socialdemokraterna och LO-facken är emot en utförsäljning av statliga Vin&Sprit. Men finansmarknadsminister Mats Odell (kd) tror att en privat ägare kan betyda nya marknader och mer jobb i skånska Åhus.

– En ny ägare kan tillföra nya marknader där de har distribution, där detta kan passa in i deras mönster. Det kan betyda ny produktion som kan tillföras här. Att lägga ner kronjuvelen i detta är inte troligt, sade han till Kristianstadsbladet.

I tisdags besökte Mats Odell, som ansvarar för utförsäljningen, Åhus-anläggningen för första gången. Han konstaterade att staten varit en bra ägare och att anläggningen där Absolut Vodka tillverkas för hela världen är effektiv.

Men s och facket är orolig för att anläggningen kan komma att läggas ner och de 300 jobben vid anläggningarna och ytterligare 700 som odlar och levererar vete hotas vid en utförsäljning. Tillsammans med riksdagsledamoten Ylva Johansson (s) manifesterade man dagen före med flygbladsutdelning och tal dagen före för att säkra jobben i Åhus och Nöbbelöv.
Över 2 200 namn har samlats in som protesterar mot utförsäljningen som beskrivs som ideologisk och inte ger garantier för att tillverkningen blir kvar i landet.

Intressenten franska Pernod Picard har i veckan också gjort ett informellt besök vid destilleringen och vodkafabriken. Företagets vd Pierre Pringuet lovade att vid ett eventuellt köp man inte kommer att flytta produktionen eftersom ”Absoluts hjärta” ligger i Åhus och att det handlar om att skydda varumärket.

Finansmarknadsminister Mats Odell berättade att även Fortune Brands som distribuerar Absolut på den amerikanska marknaden också har hört av sig. Odell beskriver Åhus-anläggningen som en av världens mest effektiva och att det går att fördubbla produktionskapaciteten.

Riksdagen ska i juni ta ställning till utförsäljningen, men när en affär kan bli av kan inte Odell säga. Priset – det har talats om flera tiotals miljarder kronor – är inte bara avgörande för regeringen, utan även att utveckla bolaget och säkra sysselsättning.

– Jag tror att för de anställda är det bara en ökad trygghet om en ny ägare kan hitta nya marknader, sade han till Kristianstadsbladet.

Etiketter:

Annonser