Absolut Vodka kan bli utländskt

STOCKHOLM I fredags förmiddag överlämnade regeringen en proposition till riksdagen om minskat ägande och utförsäljning av vissa statliga företag. Ett av dem är helstatliga Vin&Sprit med storsäljaren Absolut Vodka.

Andra som står på säljlistan är Civitas Holding AB (som äger fastighetsbolaget Vasakronan), och bostadsfinanseringsinstitutet SBAB. Regeringen har sedan tidigare fullmakt att sälja statens aktier i Nordea Bank, Telia Sonera och börsen OMX.

– Dessa sex företag verkar i dag på marknader som är helt kommersiella och präglas av fungerande konkurrens. Regeringen ser därför inte något skäl för att staten fortsätta att äga dem, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd) i en kommentar.

Någon prioritering eller tidsplan är ännu inte lagd. Odell menar att det inte brådskar – projektgrupper har bildats kring vart av de sex bolagen. Man har fram till 2010 att sälja för minst 150 miljarder kronor, något Odell räknar med att man med råge kan uppnå. De sex bolagen gissar han idag är värda kring 250 miljarder.

Flera tror att fler statliga bolag senare kan stå på tur vid sidan av vård- och läkemedelssektorn, såsom Vattenfall och gruv- och stålföretagen LKAB och SSAB.
Men Vin&Sprit anses av många inte vara rätt värderat ännu. Ifjol sålde bolaget alkohol för 10,3 miljarder kronor och gjorde en vinst på 1,6 miljarder. Flaggskeppet Absolut Vodka ökade sju procent till 89 miljoner liter ifjol och är nu det tredje största spritmärket i världen.

Andra varnar för att spritjätten V&S som kritiserats för aggressiv marknadsföring utomlands kan hamna i händerna på än mer kommersiellt inriktade aktörer. Så resonerar ungnykteristernas bas Robert Damberg som tror att privata aktörer skulle utnyttja Absoluts varumärke maximalt och därför bör staten inte sälja ut.
– Genom att sälja flyttar man över problemen på en privat aktör som kommer att ta än mindre socialt ansvar än den svenska staten, säger Robert Damberg, UNF.

På den punkten är dock nykterhetsrörelsen oenig. IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson pläderar tvärtom för en utförsäljning. Han tycker det är olämpligt att svenska staten både agerar spelare och domare på hemmaplan, dessutom är aktiv på en internationell marknad där syftet är att kränga så mycket alkohol som möjligt.

Ett antal stora utländska köpare står redan på kö för V&S. I den stora spritfabriken i Åhus med 240 anställda där Absolut Vodka tappas upp i allt högre takt för export till hela världen är oron stor för vad som sker med produktionen efter ett eventuell utländskt uppköp.

Varför är det då så bråttom att sälja ut bolagen?
Transportarbetarens krönikör Karl-Olof Andersson skisserar två huvudförklaringar:
”Den första är ideologisk. På samma sätt som forna tiders kommunister trodde att samhället blev ett paradis om allt ägdes av staten inbillar sig de borgerliga, att idealet är om allt ägs av privata företag. Den andra förklaringen är kortsiktigt ekonomisk. Genom utförsäljningarna får staten in ett engångsbelopp på cirka 200 miljarder i en första omgång. Samtidigt går samhället miste om alla de framtida inkomster vi skulle ha haft om företagen förblivit i svensk och gemensam ägo.”

Etiketter:

Annonser