Franska Pernod köper Vin&Sprit

STOCKHOLM Det blev franska spritjätten Pernod Ricard som vann budstriden och köper statliga Vin&Sprit för cirka 55 miljarder kronor. Företaget avser att låta V&S huvudkontor och ledning vara kvar i Sverige, enligt finansmarknadsminister Mats Odell.

– Pernod Ricard hade bjudit det bästa slutpriset och får därför köpa Vin&Sprit. Affären är bra för folkhushållet och för V&S, sade Mats Odell på en presskonferens i måndags förmiddag där även Pernod Ricard´s styrelseordförande Patrick Ricard och VD Pierre Pringuet deltog.
Pernod höjde ytterligare sitt bud efter det s.k. indikativa bud som lagts av fyra intresserade köpare i slutrundan, avslöjade Odell. Absolut Vodka kommer att bli det franska företagets enskilt största varumärke.

Avtalet undertecknades i söndags kväll, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Köparen förvärvar hela företaget, exklusive företagets 10-procentiga ägande i det amerikanska spritföretaget Beam Global Spirits & Wine. Svenska staten ska avyttra aktierna i Beam i en transaktion med dess huvudägare inom de närmaste månaderna. Hela affären beräknas vara slutförd under början av sommaren.

Intäkterna av försäljningen, motsvarande 55,4 miljarder kronor, som är betydligt högre än tidigare förväntade cirka 40 mrd, kommer enligt Odell att användas till att betala av på Sveriges utlandsskuld och därmed slippa räntor på ett par miljarder om året framöver.

Facket på V&S är ”försiktigt optimistisk” till affären, i en kommentar till Sveriges Radio. I direktsamtal med Pernod Richard – som brukar tillämpa en decentraliserad affärsmodell – har man fått löfte om att vodkatillverkningen blir kvar i Sverige och att företaget vill har mer information om den nedläggningshotade Sundsvallsfabriken. Något facket hoppas skulle kunna leda till att verksamheten inte läggs ner.

V&S har cirka 2 100 anställda, där de flesta arbetar på anläggningen i Åhus där guldägget i företaget, Absolut Vodka, tillverkas. Ifjol omsatte V&S 10,3 miljarder kronor och gav 800 miljoner kronor i utdelning till svenska staten.

Etiketter:

Annonser