UNF lägger bud på Vin&Sprit

Staten har inte tagit sitt alkoholpolitiska ägaransvar för Vin&Sprit. Därför hoppar nu ungnykteristerna in i utförsäljningen och lägger ett bud på tre (3) kronor för spritjätten. Deal?, undrar Robert Damberg, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund.

Det statliga Vin&Sprit AB sköts inte på ett bra sätt idag. Man har inga ägardirektiv från staten annat än att generera högsta möjliga vinst för statskassan. Genom att staten blundat för Vin&Sprits allt mer aggressiva marknadsföring i världen, har företaget kunnat bli en av världens ledande spritproducenter som nu finns i över 125 länder.

Med snygg reklam och målgruppsinriktad gerillamarknadsföring har man byggt ett av världens i särklass starkaste varumärken i Absolut Vodka. Folkhälsoaspekten lyser däremot med sin frånvaro.

Det Vin&Sprit som finns idag är långt ifrån föregångaren Aktiebolaget Spritcentralen som bildades för att mota bort det enskilda vinstintresset från alkoholmarknaden.

Det finns två lösningar på problemet. Det ena är att man ser till att införa ett tydligt ägardirektiv där man gör V&S till ett ansvarsfullt föredöme på alkoholmarknaden. Det andra alternativet är att man gör sig av med företaget. Regeringen har valt linje två, och auktionerar ut V&S.

Eftersom staten inte tagit sitt ägaransvar för att förhindra alkoholens skadeverkningar i vare sig Sverige eller världen erbjuder sig Ungdomens Nykterhetsförbund att köpa Vin&Sprit.

Anledningen till detta är att om man säljer till ett annat vinstdrivande alkoholföretag så kommer inte den aggressiva marknadsföringen av Absolut vodka till oskyddade utvecklingsländer minska, utan snarare öka! Vill regeringen på det sättet vara medskyldig till att öka alkoholproblemen i världen ännu mer?

Nej Odell, låt oss få företaget om ni prompt vill göra er av med det. Vi tänker lägga ner all aggressiv marknadsföring och istället fasa bort V&S och Absolut Vodka från den globala spritmarknaden. Eller så ställer vi om produktionen och börjar göra “Absolut Alkoholfritt“.

Vi kan till och med erbjuda oss att förse regeringen med gratis, alkoholfri representationsdricka.
Deal?

Etiketter:

Annonser