Antalet offer i Estlands träsprit-tragedi stiger

(uppdat 09-11) (Drugnews/SL)
PÄRNU Dödstalen stiger i träsprit-tragedin i Estland. Minst 36 personer har nu avlidit och ett 60-tal personer vårdas på sjukhus efter att ha druckit metanol vid badorten Pärnu i västra Estland. Den livsfarliga spriten hade tappats och sålts i läskflaskor. Sex personer har gripits.

Förmodligen konsumerades den utblandade illegala alkoholen i lördags och de första skadade upptäcktes i söndags. För flera av de träspritförgiftade som förts till sjukhus är läget allvarligt. Och på tisdagen fortsatte fler oroliga som hade druckit svartsprit att söka vård.
Sjukhuskällor utesluter inte att fler kan ha förgiftats. Allmän varning har nu utgått till befolkningen i Estland för att köpa illegal alkohol.
De flest drabbade uppges vara i åldrarna 40 till 60 år, flera av dem missbrukare och utslagna. Både estländare och etniska ryssar finns finns bland de döda, enligt SR:s ekoredaktion.

På måndagskvällen hade sex personer gripits misstänkta för delaktighet i träspritsförsäljningen. 400 liter hembränd sprit som tros innehålla metanol har påträffats, samt en misstänkt tappningsanläggning. Polisen undersöker också eventuella samband med ett annat förgiftningsfall som inträffat i en annan del av landet, enligt TT-Reuters.

Estland har även tidigare haft problem med träspritsförgiftningar, men inte som i den nu aktuella omfattningen. Efter att alkoholpriserna höjdes efter frigörelsen från Sovjetunionen har hembränning och svartsprit blivit vanligare. Det förekommer även att den farliga metanolen – som legalt används exempelvis som bränsle och lösningsmedel inom industrin – blandas med vanlig ”dricksprit”, etanol.

Metanol skadar inre organ och kan leda till bland annat hjärnskador, andningsstillestånd och död. Även risken att förlora synen är stor. Dialys och etanol kan användas för att försöka häva metanolförgiftningar.
Träsprit orsakar varje år hundratals dödsfall i världen.

Etiketter:

Annonser