Danskar köper mer sprit i Tyskland

KÖPENHAMN Den danska spritskattesänkningen lyckades inte stoppa spritrallyt från Tyskland, enligt en undersökning från analysinstitutet GfK som beställts av intresseföreningen Vin og Spiritus Organisationen.

Enligt undersökningen, som refereras i tidningen Børsen, köper danskarna idag mer sprit i Tyskland än vad man gjorde före spritskattesänkningen i oktober 2003. Direkt efter skattesänkningen sjönk andelen sprit som danskarna köpte i Tyskland från 23 procent till 14 procent, men på bara ett år har andelen ökat till över 26 procent.

Vin og Spiritus Organisationen, som är en intresseorganisation för danska vin- och spritimportörer och grossister, menar att undersökningen visar att spritskatten i Danmark måste sänkas ännu mer. Den danska finansministern Thor Pedersen, Venstre, avvisar dock en ytterligare skattesänkning i budgeten för 2006.

-Det här visar att en skattesänkning på alkohol inte är rätt väg att gå, säger IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson i en kommentar till Drugnews.
-Vad som har hänt i Danmark efter skattesänkningen är att den inhemska försäljningen ökat med 40 procent, samtidigt som man uppenbarligen fortfarande har en stor gränshandel.

• En utredning från det danska skatteministeriet som presenterades i höstas hävdade att danskarnas inköp av sprit i Sydeuropa minskat kraftigt, medan inköpen i Tyskland ökat något. Sammanlagt pekade den undersökningen – som Drugnews då refererade – på en minskad privatimport av sprit.

Etiketter:

Annonser