Sänkt spritskatt hade effekt i Danmark

KÖPENHAMN Danska skattesänkningen på sprit ifjol har haft avsedd effekt och bromsat den omfattande gränshandeln med Tyskland, enligt en dansk regeringsrapport. En svensk skattesänkning skulle få liknande effekt, menar regeringens alkoholutredare Kent Härstedt.

Danmark sänkte spritskatten i oktober ifjol och nu har skatteministeriet beräknat effekten. Tillsammans med skattesänkningar på cigaretter och läsk har lönsamheten för danskarna att åka till Tyskland och handla har minskat 20-25 procent, enligt rapporten som nyhetsbyrån Ritzau tagit del av.

Samtidigt har utländska besökare – inte minst svenskar – ökat sina inköp i Danmark, så mycket att balans i gränshandeln nu uppnåtts. Före spritskattesänkningen uppgick dansk gränshandel med Tyskland till närmare tio miljarder kronor.
Danska regeringen menar därför att några nya sänkningar av alkoholskatter, som bland annat danska bryggare krävt, inte är aktuellt.

Alkoholutredaren Kent Härstedt anser att rapporten ger stöd för hans förslag att det är bråttom att sänka den svenska spritskatten.
-Det faktum att spritskattesänkningen i Danmark har haft avsedd effekt understryker att vi borde gå den vägen också. Och det skyndsamt eftersom det har en positiv effekt på gränshandeln och för att det har marginella, men positiva effekter på öl- och vingränshandeln, säger han till SR Ekot.

• Hur mycket alkoholkonsumtionen ökat i Danmark under året efter skattesänkningen framgår inte enligt de första medierrapporterna.

Etiketter:

Annonser