Sänkt spritskatt dröjer

STOCKHOLM Tidigast till våren kan det bli aktuellt med en skattesänkning på sprit. Det uppgav nytillträdde finansminister Pär Nuder i samband med ett möte med nordiska ministerkollegor.

Nuder vill läsa remissvaren på alkoholinförselutredningen som väntas i december. Innan dess vill han inte besluta om en eventuell sänkning. Och dessutom ska utredaren, riksdagsman Kent Härstedt (s), efter årsskiftet presentera ett “folkhälsopaket“ på hur alkoholkonsumtionen ska kunna dämpas. Härstedt har tidigare föreslagit en sänkning av spritskatten med 40 procent.

Nuder beskriver dock beslutet om en eventuell sänkning av alkoholskatten som en “klassisk målkonflikt“.
-Det får ta den tid det behöver ta. Vi är medvetna om att Systembolaget är utsatt för konkurrens och blöder. Men samtidigt ska alla fakta ligga på bordet och det gör de inte än. De skarpa datumen är under vintern, förvåren, sade Pär Nuder enligt TT och tillade att vårbudgeten också kan vara ett tillfälle.

I dominospelet kring olika alkoholskatter i Norden som påverkar gränshandeln så sade norska finansministern att en eventuell svensk sänkning under våren skulle möjligen leda till att Norge följer efter i samband med en tilläggsbudget i maj.

Nordiska länderna enades nyligen om att gemensamt i EU försöka driva en linje med höjda minimiskatter på alkohol i unionen och att försöka halvera de riktmängder alkoholdrycker som resenärer får medföra mellan EU-länder.

Alkoholfrågan ska ventileras på tisdag i Nordiska rådet. Men redan i måndags kom ämnet upp under den allmänna debatten. En idé om att gemensamt försöka hålla uppe alkoholskatterna i Norden tillbakavisades, bl a av danske statsministern Anders Fogh Rasmussen. Han konstaterade att den danska skattesänkningen förra hösten hade haft avsedd effekt och att danskar istället för att köpa alkohol utomlands nu handlar mer i Danmark.

Etiketter:

Annonser