Light-rökare får dela miljardskadestånd

(Drugnews/SL)
EWARDSVILL Philip Morris har av en domstol i Illinois dömts att betala motsvarande 88 miljarder kronor i skadestånd. Rätten ansåg att tobaksjätten vilselett rökare att tro att light-cigaretter var mindre farliga än andra cigaretter.

Domaren slog fast att Philip Morris ska kompensera rökare med cirka 62 miljarder kronor och delstaten Illinois med 26 miljarder kronor.
Beslutet av domstolen i Edwardsvill i processen, som var en grupptalan där delstatens en miljon rökare företräddes, kommer kan leda till fler stämningsansökningar.

Philip Morris hävdade att benämningen “light“ hänvisade till cigarettrökens smak och inte till innehållet, rapporter Tobaksfakta och New York Times. Tobaksjätten kommer att överklaga domen, men måste deponera motsvarande tolv miljarder kronor en månad.

• Philip Morris är den största cigarettillverkaren i USA och ingår numer i Altria Group Inc. Företaget är inblandat i flera processer – från anklagelser om delaktighet i global tobakssmuggling till skadeståndsmål med sjukvårdshuvudmän och drabbade rökare.

Ifjol dömdes företaget dömdes av en domstol i Los Angeles att betala rekordhöga 28 miljarder dollar till en lungcancersjuk f d rökare. Avgiften sänktes i en överdomstol till 28 miljoner kronor, men även det beslutet har Philip Morris överklagat.

Läs mer i Drugnews:
Bakslag för tobaksjättar mot EU-stämning
Skadestånd på 260 miljarder till dödssjuk rökare
Philip Morris fimpar röksolkigt namn

Etiketter:

Annonser