Låg tjärhalt minskar inte lungcancerrisk

BOSTON/STOCKHOLM Från årsskiftet sänktes maxgränsen från tolv till tio milligram tjära per cigarett inom EU. Men de som röker cigaretter med lägre tjärhalt löper lika stor risk att drabbas av lungcancer som rökare av vanlig tobak. Det visar en stor amerikansk studie. En orsak kan vara att de håller kvar röken längre i lungorna för att bibehålla nikotinmängden.

Studien – som presenteras i tidskriften British Medical Journal – omfattar 364 000 män och 576 000 kvinnor som följts mellan 1982 och 1988.
De amerikanska forskarna kommer fram till att risken för lungcancer var lika stor bland rökare av medelhög tjärhalt (15-21 milligram tjära per cigarett) som hos dem som valt cigaretter med lägre halt (8-14 milligram) eller mycket låg tjärhalt (under 7 milligram).
Risken för att dö i förtid av lungcancer var dock markant högre (hela 44 procent!) för dem som rökte cigaretter utan filter med tjärhalt över 22 milligram.

“Det visar att hög, medelhög eller låg tjärhalt inte spelar någon roll. Cigarettrökning är lika farlig oavsett hur mycket tjära cigaretterna innehåller. Det finns över 3 500 skadliga ämnen i cigarettrök och ett stort antal av dem, förutom tjäran, kan framkalla lungcancer“, säger docent Ola Brodin, lungcancerläkare vid Karolinska sjukhuset, till TT.

De amerikanska forskarna tror att rökare av tobak med lägre tjärhalt kompenserar detta genom att röka intensivare och behåller röken längre tid i lungorna.

Tobaksbolagen försökte från slutet av 1960-talet då hälsoskadorna uppmärksammas lansera cigaretter med lägre tjärhalt med beteckningar som “light“ och “mild“. Produkter som särskilt slog igenom i Sverige där som mest 46 procent av de manliga rökarna och 74 procent av de kvinnliga rökarena rökte “light“-varianter.
De nya forskarrönen slår dock fast att det inte finns ofarliga cigaretter.

De förvillande beteckningarna är numera förbjudna att använda om tobak inom EU. Men den från årsskiftet sänkta maxgränsen från tolv till tio milligram tjära per cigarett minskar alltså inte risken för lungcancer för rökarna.

Etiketter:

Annonser