Tobaksbolag slipper skadestånd i Finland

HELSINGFORS En distriktsdomstol i Helsingfors underkänner tre lungsjuka kvinnors skadeståndskrav mot två stora tobaksbolag. Kvinnorna anser att missledande marknadsföring av light-cigaretter bidrog till deras sjukdomar.

Kvinnorna som är mellan 52 och 65 år började röka i tidiga tonår och även light-cigaretter som förr salufördes som mindre farliga. Kvinnorna har alla drabbats av allvarliga lungsjukdomar och två av dem opererats för lungcancer, rapporterar Tobaksfakta och nyhetsbyrån Yle.

De hävdar att de inte visste om riskerna och att tobaksbolagen British American Tobacco och finska Amer, som tidigare tillverkade cigaretter, dolde skadesambanden.

Domstolen godkänner ej argumenten då kvinnorna inte anses ha visat att de sluppit besvären om de slutat röka på 70-talet. Och påminner även om att varningstexter infördes 1977 på cigarettpaket, även för light-cigaretter, i Finland.

Förutom att skadeståndsansökan avslås så ska kvinnorna betala 125 000 euro var i rättegångskostnader. Domen ska dock överklagas, enligt deras advokat.

Etiketter:

Annonser