Tobaksbolag stämt av tre kvinnor i Finland

HELSINGFORS Tre lungsjuka kvinnor i Finland kräver skadestånd på sammanlagt 348 000 euro (ungefär 3,3 miljoner kronor) av två tobaksbolag. De båda företagen, British American Tobacco´s nordiska del och företaget Amer som tidigare hade licens för försäljning av Philip Morris i Finland, bestrider kraven.

Kvinnorna som är 64, 58 och 52 år menar att de inte visste om riskerna när de började röka i tonåren och att bolagen länge dolde sambandet rökning och olika skadesjukdomar. Idag har två av dem lungcancer och samtliga har KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom, rapporterar Tobaksfakta och Reuters.

– Det här handlar om konsumentskydd och produktansvar. Tobak och nikotin är beroendeframkallande, men trots ansträngningar har vi inte kunnat få Amer eller BAT att erkänna det, sade kvinnornas advokat Erkki Aurejarvi till domstolen i Helsingfors.
Advokaten understryker även att tobaksindustrin länge marknadsförde light-cigaretter som ett hälsosammare alternativ. Rättegången i Helsingfors uppskattas pågå över en månad.

• I USA har många hälsodrabbade rökare och deras efterlevande fått stora skadestånd av tobaksbolag, medan betydligt färre vunnit sina fall i Europa. Processen i Finland kan därför få betydelse för andra mål framöver.

Etiketter:

Annonser