Ljugande tobaksbolag slapp höga böter

WASHINGTON USA:s tobaksindustri slipper efter en federal dom betala de höga böter som regeringen krävt för att bolagen i många år medvetet ljugit om rökningens hälsofaror. Däremot måste de genomföra annonskampanj om sina produkters hälsoskador och får inte längre saluföra cigaretter som ”light” och ”mild”.

Justitiedepartementet under Bill Clintons tid stämde 1999 tobaksbolagen att betala tillbaka de vinster de gjort under flera decennier efter att oärligt marknadsfört hälsofarliga cigaretter. Ursprungligen krävdes de på 280 miljarder dollar, ett krav som sedan sänktes till cirka 14 miljarder dollar för att under fem år satsa på rökavvänjningsprogram.

Men nu beklagar domaren Gladys Kessler att en vägledande dom i en annan domstol hindrar henne att utdöma även så modifierade böter. Hon slår dock i den nära 2000 sidor långa domen fast att det under rättegången klargjorts att tobaksbolagen ”marknadsfört och sålt dödliga produkter med iver, bedrägeri, med finansiell framgång som enda fokus och utan att bry sig om den mänskliga tragedi och de sociala kostnader som denna framgång förde med sig”.

I domslutet fastställs även att de berörda bolagen Batco, Brown & Williamson, Lorillard, Philip Morris och dess moderföretag Altria samt R. J. Reynolds på sina webbsidor måste redovisa de avslöjande dokument som redovisats under rättegången. Domaren Kessler beklagar att hon inte kunnat straffa bolagen hårdare, enligt Tobaksfakta som hänvisar till The New York Times.
Trots de sänkta böteskraven så förmodas de aktuella tobaksbolagen – utifrån uttalande de gjort – ändå att överklaga domen från den federala domstolen i Washington.

I en tidigare uppgörelse 1998 (The Master Settlement Agreement) med amerikanska delstaterna gick de stora tobaksbolagen med på att under 25 år betala skadestånd på 246 miljarder dollar till delstaterna för de ökade vårdkostnader deras produkter åsamkat.

Etiketter:

Annonser