Rökare kan stämma tobaksjättar i USA

WASHINGTON Rökare har rätt att stämma tobaksbolag för vilseledande marknadsföring av s.k. light-cigaretter. Det slår högsta domstolen i USA fast.

Tre tidigare rökare har försökt stämma tobaksbolaget Philip Morris på delstatsnivå i Maine. Något som moderbolaget Altria Group hävdade att federal lag inte medger. HD ger dock med röstsiffrorna 5-4 dem rätt att processa, rapporterar nyhetsbyråerna TT och AFP.

Domen får också betydelse för ett 40-tal andra stämningsansökningar i liknande fall i USA om yrkanden på flera miljarder dollar i skadestånd.
Studier har visat att “light“-cigaretter med lägre halt av tjära och nikotin inte är mindre farliga, rökare tar ofta djupare bloss och behåller den farliga röken längre i lungorna.

Tobaksbolag avslöjades på 1990-talet med att i ett halvt sekel hemlighållit och förnekat rapporter om att tobakens beroende, skaderisker och försök att locka fler unga att börja röka. Tusentals sekretessbelagda dokument blev därmed offentliga.

En överenskommelse slöts 1998 i USA efter förlikning och tobaksbolagen gick med på att betala 206 miljarder dollar till 46 delstater för ökade sjukvårdskostnader som tobaksskador medfört. Det öppnade för att även privatpersoner kunde stämma tobaksbolag och begära skadestånd för dödsfall och sjukdomar som rökande medfört.

Etiketter:

Annonser