Ökad opiumodling i Afghanistan

2003-03-28 17:30 (Drugnews/SL)
KABUL/WIEN Opiumvallmoodling ökar i de flesta av Afghanistans provinser, enligt en färsk regerings- och FN-rapport. Och landet är efter talibanernas fall åter största producent av opium, råvaran till heroin.

Undersökningen, presenterad i torsdags, gjordes i februari i 134 distrikt i 22 av Afghanistans 32 provinser. Av dessa bedöms odlingen av opiumvallmo ha ökat i 17 provinser. Detta trots flera utrotningskampanjer, senast i november i fjol.

Odling av opiumvallmo har uppmärksammats i flera nya områden, särskilt i Badahkhasan-provinsen i nordöst som gränsar till Tadzjikistan, Pakistan och Kina. I den provinsen noteras i studien att ”det fanns oroande rapporter om bönder som plogade över sina vetefält för att plantera vallmofrö i stället”.
Men det framgår också att i de största odlingsområdena som Helmand i sydväst, Kandahar i söder och Uruzghan i centrala landet har produktionen minskat.

Afghanistan gick på 1990-talet förbi Burma i Sydostasien som världens största opiumproducent. Men under den fundamentalistiska talibanregimens sista år började grödan utrotas i försök av makthavarna att vinna internationellt tillförlitlighet.

Den nya regimen med president Hamid Karzai – som utsågs efter att USA-alliansens drivit bort talibanerna – har med internationellt stöd bränt opiumfält och med ekonomiska styrmedel försökt locka fattigbönder att övergå till andra grödor. Men framgångarna har varit modesta.
FN:s narkotikakontrollorgan, UNOCP, som deltagit i opiumstudien, bedömer nu att Afghanistan åter är största drogproducerande land, rapporterar TT-AFP.

• FAKTA HEROIN/ Heroin framställs ur råopium och smugglas till väst från främst Gyllene Halvmånen (bl a Afghanistan och Pakistan) och Gyllene Triangeln (Burma, Laos och Thailand). Den mycket beroendeframkallande och fruktade drogen (överdoser och dödsfall vanligt) missbrukas av omkring nio miljoner människor i världen.
Opiatmissbruket i Sverige har ökat och uppåt 7 000 personer i landet använder idag drogen. Flera börjar röka heroin, men övergår senare till att injicera. Ifjol beslagtog svensk tull och polis 58 kilo heroin.

Läs mer i Drugnews:
FN: antiopiumkampanj misslyckades i Afghanistan

Etiketter:

Annonser