Sluten psykvård efter mord vid tunnelbana

(uppdat 15:30) (Drugnews/SL)
STOCKHOLM Rättspsykiatrisk vård döms den förvirrade 32-årige man till som i maj brutalt slog ihjäl en äldre man och skadade fem personer med en järnstång vid Åkeshovs tunnelbanestation i västra Stockholm. Mannen hade strax före dådet fruktlöst sökt vård.

Stockholms tingsrätt fällde i en dom i måndags mannen för bland annat mord, mordförsök och grov misshandel. Han döms även att betala sammanlagt 276 000 kronor i skadestånd till offren – tingsrätten har därmed minskat ersättningskraven från de drabbades med motivering att mannen är psykiskt störd. Domen om rättspsykiatrisk vård kopplas till särskild utskrivningsprövning.

Mannens advokat säger i en kommentar till TT att man i stort är nöjd med domen (åtalspunkten mordförsök ville försvaret dock skulle ha bedömts som dråpförsök) och att 32-åringen är beredd att ta emot vården.

Det var den 19 maj som mannen oprovocerat och oväntat började angripa personer han mötte med ett järnrör och en färgspruta utanför skolan Nya Elementar och t-banestationen i Åkeshov. En 71-årig man som kom från simhallen överfölls och slogs så svårt att han avled. En kvinna på cykel fick ta emot flera slag mot huvudet. Två skolflickor, 12 och 13 år unga, gav han sig också på, liksom en hantverkare i närheten. Flera andra i omgivningen chockades.

32-åringen har erkänt några av överfallen, men säger sig inte minnas andra. Han var förvirrad, kände sig förföljd och trodde att några av offren var troll. En rättsundersökning konstaterade nyligen att mannen var psykisk störd.

Han har även alkoholproblem och har känt sig pressad. Några timmar före de uppmärksammade dåden hade han försökt söka hjälp och uppmärksamhet genom att kontakta polisen och påstå att han dödat en polisman. Påståendet stämde inte, men en polispatrull skjutsade honom till S:t Görans sjukhus. Han ville dock hellre åka till en beroendeklinik i Bromma. Men eftersom ingen läkare fanns på plats där hänvisades han åter till sjukhusakuten, men då hade polismännen redan hunnit åkt iväg.
Förvirrad gick han då iväg och började attackera dem han mötte.

• Efter tragedierna i Åkeshov och senare en dödskörning i Gamla Stan startade en diskussion om brister inom psykiatrin och samarbetet mellan olika myndigheter. Socialminister Lars Engqvist gav Socialstyrelsen i uppdrag att utreda om brister i vården kunde var en förklaring bakom dåden. Flera av offren har också varit kritiska till att de efteråt fått för lite stöd av samhället, rapporterar tidningen Stockholm City. Regeringen funderar även över ett betänkande om att också psykiskt sjuka ska kunna dömas till fängelsestraff.

Läs mer i Drugnews:
Efter våldsdåd vill regeringen granska psykiatrin
Tragedin i Åkeshov belyser stora brister

Etiketter:

Annonser