Tre av fyra kommuner bjuder på alkohol

STOCKHOLM Endast var fjärde kommun följer riksdagsbeslutet att arbetslivet ska vara en alkoholfri zon. Övriga kommuner bjuder nämligen ibland på alkohol vid representationer, visar en enkät som Ungdomens nykterhetsförbund gjort.

UNF frågade via epost landets 290 kommuner om alkohol tillåts vid kommunal representation. Av de 200 kommuner som besvarade enkäten svarade 41 procent att de tillåter alkohol vid all slags representation och 36 procent av kommunerna bara vid sammankomster med externa gäster. Endast 23 procent av kommunerna förbjuder helt alkoholrepresentation.

Enligt undersökningen var kommuner i storstadsregioner mer tillåtande till alkohol vid bjudningar, mest restriktiva var mindre kommuner i Norrland.

“Det är dåligt att skattepengar används till alkohol när det samtidigt i vissa kommuner inte finns pengar till mjölk i skolmatsalarna. Och folkvalda ger fel signaler när de konsumerar alkohol på arbetstid, framför allt till ungdomar“, säger Anna Lundell, pressansvarig på UNF, till Drugnews.

Det var i februari 2001 som riksdagen antog en handlingsplan för alkohol, där slogs fast att särskilt arbetslivet, trafiken, bland gravida och barns uppväxtmiljöer ska vara alkoholfria zoner.

Etiketter:

Annonser