RNS: förkasta EU:s rambeslut om narkotika!

STOCKHOLM Säg nej till EU:s rambeslut om narkotikastraff – det riskerar acceptera innehav för eget bruk och Hollands haschcaféer, s.k. coffeshops. Det anser Riksförbundet narkotikafritt samhälle som antog uttalandet i samband med sin kongress i helgen.

Avtalet som EU:s justitieministrar förhandlat fram under stor vånda antogs i slutet av november och är nu ute på remiss och måste även godkännas av medlemsländernas parlament. Avtalet beskrevs av många som trendbrott och steg i rätt riktning ur en restriktiv utgångspunkt. Det innefattar gemensamma ministraff för all narkotikahandel inom unionen, men reglerar vare sig innehav för eget bruk eller själva konsumtionen av narkotika.

RNS menar att rambeslutet kan försvaga FN:s narkotikakonventioner som även förbjuder innehav i syfte för egen konsumtion och försvåra stängning av de hundratals haschcaféer i Holland som säljer bl a cannabis och tillbehör direkt till användare. Rambeslutet öppnar också för att börja dela upp narkotika i “tunga“ och “lätta“ droger, vilket skulle kunna leda till särbehandling och i förlängningen legalisering av cannabis.

“Det är bra att ministraff för narkotikahandel införs i länderna, men att innehav för egen konsumtion undantas kan bli förödande. Det utgör ju basen för hela narkotikamarknaden. Det är ju ingen bytesmarknad för frimärkssamlingar som ska regleras precis, utan avsikten är ju att drogerna ska användas“, säger Per Johansson, förbundssekreterare på RNS, till Drugnews.

RNS kongress antog också ett drogpolitiskt tiopunktsprogram där bland annat missbrukarvården lyfts fram. För att stärka vården för de värst utsatta missbrukarna vill förbundet att staten står för 75 procent av kostnaden för plats på institutionsvård. Och att länsstyrelsen åter ska skriva ansökningar om tvångsvård istället för som idag kommunernas socialnämnder.
Kommuner med ansträngd ekonomi låter idag sina missbrukare vänta allt längre med att få vård och utnyttjar alltmer billigare öppenvård än dyrare institutionsvård.

RNS kongress omvalde Ove Rosengren från Gävle till förbundsordförande.

Etiketter:

Annonser