-Regeringsförslag vänder inte alkoholfloden

STOCKHOLM Regeringens alkohol-proposition lämnades på onsdagen till riksdagen. Den innehåller bland annat förslag till skärpta alkoholreklamregler, hårdare tag mot rattfylleri och langning, och att Systembolaget ska driva måttlighetskampanjer för 100 miljoner kronor “för att främja en god dryckeskultur“. Den stridbara frågan om alkoholskatter skjuts till hösten. – Regeringsförslagen kommer inte att hindra alkoholfloden till landet, menar kritikerna.

Det är ändå en bred proposition med förslag från 2005 om begränsningar av alkoholannonser (ej riktas till unga under 25 år, varningstexter, förbud mot indirekt reklam genom alkoläsk och lättöl etc.), stärkning av kommuners tillståndsprövning av serveringstillstånd, och långa resonemang om områden som alkohol och trafik (förslag om alkolås i alla bilar senast 2012 lades nyligen), illegal alkoholhantering, förebyggande insatser etc.

– Alkoholpolitiken står inför stora utmaningar. Därför är det viktigt att vi vässar de instrument som vi har till vårt förfogande för att minska alkoholkonsumtionen, säger folkhälsominister Morgan Johansson till Drugnews.

Han medger att propositionen inte kommer att vända utvecklingen med ökat drickande och alkoholskador som forskare beräknar till tusentals liv och samhällskostnader uppåt 160 miljarder kronor årligen.

– Nej, inte bara dessa förslag, vi avser komma med fler och nästa år en ny handlingsplan om alkohol. Vi måste bli bättre på att förebygga, bekämpa brotten exempelvis med skärpta straff, förbättra missbrukarvården och mer lyfta alkoholfrågorna internationellt inom bland annat WHO och EU, säger Morgan Johansson.

Även om medvetenheten i andra EU-länder ökat om alkohol som ett folkhälsoproblem och att en strategi mot alkoholskador behövs, så beskriver han situationen som besvärlig.
– Det är starka krafter som vi arbetar mot, exempelvis alkoholindustrin och den marknadsliberala EU-kommissionen som på flera sätt försöker underminera den svenska alkoholpolitiken, säger han.

Sverige har efter EU-inträdet förlorat flera monopol och instrument för att värna en restriktiv alkoholpolitik. Och vid årsskiftet försvann införselbegränsningarna för privaresenärer och Systembolaget hotas. Både genom ökad införsel och att EU-kommissionen exempelvis vill tillåta distanshandel av alkohol via Internet.

Regeringen har tillsatt flera utredningar om påföljdsfrågor om alkoholrelaterad brottslighet, rattfylleribrott och möjligheter att förverka fordon vid trafikbrott. Och särskilt stort är intresset kring Kent Härstedts utredning om privatinförselns effekter, Han har ju redan flaggat för att alkoholskatten kan behöva sänkas för att hejda den ökade införseln.

Morgan Johansson vill avvakta Härstedts utredning som väntas i mitten av augusti och erfarenheterna av Danmark och Finlands skattesänkningar. “Konsekvenserna av ett alltför snabbt beslut om alkoholskattesänkningar kan få dramatiska folkhälsokonsekvenser“, står det i regeringens alkoholproposition.

Regeringen har alltså en vänta-och-se-strategi, med möjlighet att kunna återkomma med skattesänkning i höstbudgeten om privatinförsel och smuggling fortsätter att tillta. Det fick miljöpartiet – som också krävde en återgång till tidigare lägre införselkvoter – att hoppa av förhandlingarna om alkoholpropositionen.
Däremot är det andra samarbetspartiet Vänstern med bakom proppen.
– Vi anser att vi fått med de förändringar vi önskat. Men vi vill inte heller se en sänkt alkoholskatt i framtiden, säger Ingrid Burman, vänsterpartiets förhandlare, till Drugnews.

Men kritikerna mot dagens alkoholpropp är inte nådiga.
– Regeringen kan inte vänta hur länge som helst. Skatterna på alkohol i Sverige måste sänkas i riktning mot den nivå som gäller i Danmark och Finland om vi ska värna Systembolaget och samhällets kontroll över alkoholhanteringen, säger folkpartiets EU-parlamentariker Cecilia Malmström.
Partiet lade förra veckan förslag om sänkt skatt samtidigt med en rad åtgärder mot langning, kriminalisering av alkoholförtäring för barn under 15 år och hårdare tag mot restauranger och butiker som inte sköter åldersgränser.

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson ser regeringens förslag mer som en lägesbeskrivning, men saknar de skarpa åtgärderna.
– Läget är akut och liv står på spel. Regeringens proposition kommer inte att vända utvecklingen. Istället borde man driva på för att EU inför sänkta privatinförselkvoter eller att Sverige ensidigt inför sådana igen. Det skulle minska pressen på våra alkoholskatter, säger han till Drugnews.
Nykterhetsbasen beklagar också att regeringen inte följt råden från Folkhälsoinstitutet och en utredare om att kunna begränsa antalet nattöppna krogar i ett område och maximera serveringstiden till klockan 03.

Han anser också att man inte kan informera bort alkoholproblemen med de omfattande informationskampanjer om alkohol som regeringen planerar.
– Tidigare erfarenheter visar att information och upplysning har ringa effekter på konsumtionen och kan inte ersätta andra instrument som pris och tillgänglighet, säger Sven-Olov Carlsson.

Inte heller bryggaren Jens Spendrup, VD för Spendrups, är imponerad av regeringens alkoholförslag.
– Jag efterlyser en tillnyktring för en alkoholpolitik som är på väg att haverera. Sänk skatterna och inför inte regler för alkoholreklam som missgynnar svensk bryggerinäring, säger han till Drugnews.
Han utesluter inte att Spendups för att överleva kan komma att frångå egna branschregler och börja annonsera för starköl. Även i satelliter via Storbritannien sedan marksänd lättölsreklam i TV kan komma att förbjudas.

Folkhälsominister Morgan Johansson säger dock till Drugnews att han talat med brittiska kollegor om hur TV3 och Kanal5 sänder alkoholreklam via London.
– Vi har skickat över reklaminslag för bedömning av britterna. Även de har måttfullhetsregler mot att i alkoholannonser vända sig till ungdomar och ha sexualiserade budskap, säger han.

• Ladda ner alkoholproppen.

Etiketter:

Annonser