Vårdministern: -Apoteksmonopol kan bevaras

LUXEMBURG/STOCKHOLM EU:s domstol anser i en dom på tisdagen att Apotekets läkemedelsförsäljning strider mot gemenskapsrätten. Men det är oklart om det statliga monopolet försvinner och medicin kan säljas i vanliga butiker. “EG-domstolens dom innebär att Apoteksmonopolet kan bevaras“, säger nämligen vårdminister Ylva Johansson.

Tvisten gäller formellt en handlare, Krister Hanner, som genom sitt företag Bringwell började sälja receptfria nikotinplåster i vanlig butik. Han åtalades för brott mot läkemedelslagen eftersom bara landets 900 apotek och cirka ett tusen apoteksombud får sälja läkemedel i Sverige. Stockholms tingsrätt valde att begära förhandsavgörande i EG-domstolen. Hanner har fått stöd av branschorganisationen Svensk Handel mot Apoteket AB och svenska staten.

Idag importerar Apoteket inte medicin utan får den direkt från tillverkare i Sverige eller hos de två stora partihandlarna Tampro och Kronans Droghandel. Och tillverkare som inte kommer med i sortimentet har ingen rätt till förklaring och kan inte överklaga.

“Tvärtom förefaller Apoteket, enligt detta avtal, i princip ha fria händer när det väljer ut sitt sortiment“, skriver EG-domstolen i ett pressmeddelande om tisdagens dom (mål C- 438/02 ).

Och att det då finns risk att utländska läkemedelstillverkare kan ha svårighet att komma med i Apotekets sortiment räcker för att domstolen ska slå ner på monopolet.

“Apotekets system för urval av läkemedel kan missgynna läkemedel från andra medlemsstater och att detta försäljningsmonopol således inte är utformat på ett sådant sätt att all diskriminering av sådana läkemedel är utesluten. Monopolet strider således i princip mot gemenskapsrätten“, menar EG-domstolen.

Men all läkemedelsförsäljning blir inte genom tisdagens utlåtande från EG-domstolen fri i vanliga butiker. Domen ska analyseras, tingsrätten ska fälla utslag och svenska regeringen har möjlighet att försöka rädda apoteket genom att säkerställa att inte utländska läkemedelstillverkare diskrimineras i sortimentet.

Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson anser att apoteksmonopolet inte hotas genom dagens dom. Och att även receptfria huvudvärkstabletter i framtiden bara ska säljas på apoteket och inte också i vanliga livsmedelsbutiker.

-EG-domstolens dom innebär att Apoteksmonopolet kan bevaras. Det är jag glad för och det är en seger för vårt svenska sätt att hantera läkemedel, säger hon i en kommentar.
-Men EG-domstolen påpekar att vi måste göra en del förändringar i regelverket för Apoteket, framför allt när det gäller urval av läkemedel, för att säkerställa att det inte diskriminerar någon aktör. Detta kommer vi att göra så snart som möjligt.

Hon tillägger att om någon är missnöjd med tillhandahållandet av en viss produkt så ska denna kunna få sin sak prövat av en oberoende kontrollinstans. Även Apotekets marknadsföring och produktinformation ska ses över och anpassas, enligt ministern.

• Börsyra. Beskedet från EU-domstolen fick hälsoföretaget Bringwells aktie att stiga på förmiddagen med över 30 procent på börsen/Nya marknaden.

• Ifjol omsatte Apoteket AB 34,1 miljarder kronor, vinsten blev 280 miljoner. Första kvartalet i år visade dock företaget en förlust. Även om receptbelagda mediciner står för 80 procent av omsättningen, så står de receptfria varorna för 80 procent av företagets intäkter, enligt TT.
Läkemedelsverket avgör vilka läkemedel som får säljas i Sverige.

Etiketter:

Annonser