Hägglund tveksam sälja ut Apoteket

STOCKHOLM Nya socialministern Göran Hägglund (kd) är tveksam till utförsäljning av statliga Apoteket. En privatisering ”rätt av” eller utförsäljning är inte en självklar väg, säger han i en intervju med Dagens Medicin.

– Jag tror inte att det är bra att sälja Apoteket så här rakt av, utan jag tror att man måste få in flera aktörer som visar att det här klarar vi av och att man på det sättet ser att man får en konkurrens gentemot Apoteket. Jag tror att det är den kloka vägen att gå, säger han i intervjun.

Hägglund – som på måndag lägger fram en budgetpropp för socialdepartementets ansvarsområden – kan också tänka sig att behålla delar av stopplagen mot utförsäljning av sjukhus till privata intressen som socialdemokratiska regeringen införde. Särskilt vill han värna om att universitetssjukhusen inte läggs ut på entreprenad.

Förra regeringen var ovillig till att avskaffa apoteksmonopolet, trots en EG-dom om att nikotinläkemedel borde kunna säljas på fler ställen. En statlig utredare tillsattes för att se över detaljhandeln med läkemedel. I våras föreslog utredaren Anders Lönnberg i ett delbetänkande att Apoteket inte längre bör ha ensamrätt på försäljning av receptfria nikotinläkemedel.

Läkarförbundet tycker att apotekets monopol helt ska avskaffas.
– Både patienter och vården får bättre fördelar och tillgänglighet om det går att distribuera läkemedel även utanför apoteken, sade nyligen förbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm till Drugnews.
Vad gäller receptbelagda läkemedel, exempelvis som är narkotikaklassade, borde legitimerade apotekare kunna sköta försäljningen även i vanliga affärer. Dagens system med apoteksombud visar för övrigt att det redan går att distribuera vissa läkemedel vid sidan av apoteken, enligt Nilsson Bågenholm.

• I fredags avslöjades att Anders Lönnberg, statliga utredaren kring apoteksmonopolet, går till läkemedelsindustrin. Han tillträder i november jobbet som chef för public affairs vid läkemedelsbolaget Novartis, rapporterar Dagens Medicin.

Etiketter:

Annonser