Värktabletter på macken nästa år

STOCKHOLM Receptfria läkemedel som huvudvärkstabletter ska från nästa vår gå att köpa i butiker, bensinmackar och på hotell. Det föreslår apoteksutredningen i ett delbetänkande till regeringen.

Det kan exempelvis handla om läkemedel mot huvudvärk, feber, led- och muskelskador, nästäppa, hosta, pollenallergi och åksjuka, sade alkoholutredaren Lars Reije vid ett pressmöte i tisdags.

Men det blir regeringen eller en särskild myndighet som bör bestämma vilka läkemedel som ska få säljas utanför apoteken, anser utredaren.

Butiker som säljer de receptfria läkemedlen ska inte behöva ha farmaceuter anställda, utan ska istället med hjälp av bipacksedeln rådgöra kunderna. Och en åldersgräns på 18 år för kunderna rekommenderar utredningen.
Förutom vanliga butiker föreslås även optiker få sälja läkemedel. Tillsyn över det nya försäljningssystemet föreslås att läkemedelsverket ska sköta.

Avsikten med reformen – som föreslås införas 1 april nästa år – är att öka tillgängligheten och att pressa läkemedelspriserna. Sedan en månad är det tillåtet för vanliga butiker att sälja nikotinläkemedel.

Apoteksanställda varnar för att outbildad personal i vanliga butiker inte kan rådgöra med kunderna och att det finns receptfria läkemedel som kan få allvarliga biverkningar. Exempelvis vid överdoseringar eller tillsammans med andra preparat.

• I tisdags anordnade riksdagens socialutskott en utfrågning om regeringens planer att slopa apoteksmonopolet och sälja ut några av landets nära 1000 apotek, rapporterar SR Ekot. Konkurrensverket och Farmaceutförbundet varnar för att Apoteket även framledes får en stark position på marknaden. Eller att det blir som i Norge att ett par tre stora kedjor tar över alla apotek.

• Fotnot: Läs mer om förslaget att detaljhandeln ska få sälja vissa receptfria läkemedel.

Etiketter:

Annonser