0,2 promille också på sjön?

STOCKHOLM Det kan bli en 0,2-promillegräns också för sjöfylleri. Den utredare som bland annat ser över behovet av en promillegräns för sjöfylleri som inte är grovt kommer troligen att föreslå en sådan gräns.

Till Dagens Nyheter säger polisinspektör Dan Östling, som ingår i den expertkommitté som är knuten till utredaren, hovrättslagman Göran Persson, att det finns en stor uppslutning bland dem som ingår i utredningen att det ska införas en promillegräns också för sjöfylleri. Utredningens sekreterare Anna-Karin Jansson betonar dock att det ännu inte finns något färdigt förslag.
I april 2001 förslog en annan utredning, Sjöfylleriutredningen, en 0,2-promillegräns på sjön. Det förslaget mötte dock kraftigt motstånd från remissinstanserna, bland annat för var det skulle tillämpas. Reglerna skulle enligt den utredningens förslag gälla alla fartyg, men bara i vissa farvatten. Promillegränsen skulle dessutom endast omfatta den som framförde fartyget, inte andra personer som “fullgör en uppgift av väsentlig betydelse“.

I dag finns det en promillegräns för grovt sjöfylleri, som går vid 1,0 promille alkohol i blodet. När det gäller sjöfylleri som inte är grovt, räcker det inte med att båtföraren är alkoholpåverkad, utan det måste bevisas att båtföraren är så påverkad av alkohol att han eller hon inte på “ett betryggande sätt kan utföra sina uppgifter“.

Utredaren ska också ta ställning till om den nollgräns för drograttfylleri som finns i vägtrafiken också ska införas på sjön. Utredningen ska enligt direktiven redovisas senast den 16 december i år.

Etiketter:

Annonser