Böter för vinreklam i Norge

OSLO Böter och inställelse inför rätten tvingas norska tidskriften Vinforum till efter att återkommande ha publicerat vinannonser. Tidningen hade hoppats att bryta reklamförbudet genom att hänvisa till den svenska mattidningen Gourmets juridiska framgångar.

För att med sina vinannonser brutit mot norska alkohollagen ska Vinforum betala 200 000 norska kronor till Social- och hälsokontoret. Vinforum försökte i juni för upp frågan om alkoholreklam i massmedia till norska Marknadsrådet. Men rådet avvisade målet som nu istället ska tas upp i tingsrätten, rapporterar Svenska Dagbladet som citerar norsk media.

– Den svenska tidningen Gourmet fick medhåll av rättsinstanser i Sverige efter att ha publicerat alkoholreklam. Därför trodde jag att vi hade en god möjlighet. Jag är förvånad över att Marknadsrådet i Norge har kommit till motsatt resultat med samma juridiska grundlag, säger Vinforums redaktör Arne Ronold till Dagens Naeringsliv.
Nu hoppas istället tidningen på större gehör i tingsrätten.

Tidskriften Gourmet anmäldes för några år sedan av Konsumentverket efter att ha publicerat alkoholannonser. Ett omtvistat förhandsbesked från EU:s domstol tolkades av svenska Marknadsdomstolen som att förbud mot alkoholreklam i pressen stred mot EU:s handelsrätt. Det ledde till att numer annonser för alkoholdrycker om högst 15 volymprocent tillåts i Sverige.

Etiketter:

Annonser