Stora kokainbeslag i Holland och Colombia

ROTTERDAM/BOGOTA Det största kokainbeslaget någonsin i Holland gjordes i början av augusti. Polis tog om hand 4,6 ton kokain som upptäckts i containrar från Colombia. Förra veckan gjorde dessutom colombianska myndigheter, enligt uppgift, rekordbeslag av kokain i huvudstaden Bogota.

Det holländska beslaget som gjordes 3 augusti i två separata containrar, men först nu blivit känt, hade enligt transporthandlingarna Irak som slutdestination, men polisen tror att narkotikan var avsedd för Belgien. En omfattande internationell utredning följde och 13 misstänkta från Colombia, Grekland, Mexiko, Holland, USA och Venezuela har gripits, enligt TT och Reuters. Ytterligare en misstänkt avled när han ramlade ner från ett tak i Amsterdam under flykt från polisen. Ytterligare gripanden är att vänta.

Ett andra rekordbeslag gjordes förra torsdagen i Colombia då – enligt Jakobstads Tidning – flera tusen ton kokain påstås ha tagits vid razzior i Bogota. En ofattbar mängd, som vi inte har kunnat verifiera, och som ska ha haft Europa som destination. Enligt en armégeneral vid namn Gustavo Matamoros är beslaget Colombias största någonsin och kokainet härrör från en knarkkartell i sydvästra delen av landet. Minst tre personer anhölls vid razzian.

Stämmer omfattningen av beslaget kommer det att påverka den globala kokainmarknaden lång tid framöver. Colombia har största odlingsområdena av koka i världen, men produktionen har minskat senare år. Istället ökar den något i Peru och Bolivia, enligt FN:s narkotikakontrollorgan.

Etiketter:

Annonser