Svensk EU-utställning om alkoholfaran

BRYSSEL Alkoholens skadeverkningar är så stora att den inte kan betraktas som vilken konsumtionsvara som helst. Det är budskapet för en informationskampanj och utställning som denna vecka pågår i EU-parlamentet i Bryssel på svenskt initiativ.

Det är IOGT-NTO, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV) och EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s) som håller i trådarna. Bakgrunden är att EU-kommissionen – på svenskt initiativ – i början av nästa år försenad ska presentera en alkoholstrategi.

– Alkoholens skadeverkningar är så omfattande att den inte kan behandlas som vilken konsumtionsvara som helst i EU:s lagstiftning. Vi gör det här för att fler ska få upp ögonen för det, säger Åsa Westlund i en kommentar.

Men det handlar också om att visa parlamentarikerna att allt inte är uppgivenhet, ty flera länder har senare tid skärpt sin alkoholpolitik. Och arrangörerna vill uppmuntra fler att följa efter.

Kampanjen, som pågår 19-23 september, består bland annat av en utställning i “partyanda“ i PHS, Espace Atrium, samtal med beslutsfattare och besökarna lockas med presenter som glas på fot. Ett stort mingel tisdag kväll står på programmet.

Etiketter:

Annonser