2 035 kända missbrukare i Östergötland

LINKÖPING I Östergötland finns 2 035 kända narkotikamissbrukare, varav 666 är under 25 år, visar en kartläggning. Bland de unga är många flickor. “De upptäcks senare och i sämre skick än pojkarna, något vi måste uppmärksamma mer“, säger länssamordnare Lotta Hjalmarsson Österholm till Drugnews.

Det är första gången som det kända drogmissbruket systematiskt kartlagts över kommungränserna i länet. Uppgifter har samlats in från polisen, kriminalvården, sociala myndigheter och landstinget.

Förra året hade man kännedom om 1604 män och 431 kvinnor som missbrukade narkotika. Hur stort mörkertalet är vågar man inte ens gissa. De vanligaste preparaten är hasch följt av amfetamin. Myndigheterna vet om 590 sprutnarkomaner i länet. Av de unga missbrukarna är var tredje flicka.

– Det är en hög andel. Missbruksutvecklingen bland unga kvinnor bör särskilt följas upp av berörda myndigheter, säger Lotta Hjalmarsson Österholm som är länssamordnare för det drogförebyggande arbetet.

En analys kommunvis visar att Linköping har störst antal kända missbrukare (786 personer), tätt följd av Norrköping med 743 missbrukare. Lilla Finspång redovisar 93 missbrukare, vilket dock även kan tyda på beredskap för att med aktiva ungdomshälsa och skolor tidigt lyckas fånga upp flera.

I rapporten pekas på ökat behov av fungerande vårdkedjor och prioritering av förebyggande och tidiga insatser. De flesta kommuner har antagit handlingsprogram, men många skolor saknar beredskap vid misstanke om drogproblem. Det finns också för få ställen för oroliga föräldrar att vända sig till om de misstänker att deras barn är på glid för att få svar på frågor och hjälp med drogtester.

Den myndighet som känner till de flesta missbrukande personerna är polisen. Det framkom att i några kommuner, exempelvis Linköping, så lägger socialtjänsten ibland rapporter om misstänkt missbruk på hyllan.
– Då väljer man ju samtidigt bort möjligheten till tidiga insatser, säger Lotta Hjalmarsson Österholm.

Hon understryker vikten av samarbete mellan myndigheterna, det räcker inte med att bara träffas och rapportera läget. Nästa år ska en ny studie göras över drogsituationen i Östergötland.
– Jag tror då att vi kommer att hitta fler missbrukare. Men det kan också tas som ett tecken på att kommunernas struktur att upptäcka drogproblem förbättrats. Med långsiktigt envist arbete bör vi så småningom kunna vända siffrorna neråt, säger hon.
Landshövding Björn Eriksson efterlyser långsiktiga satsningar av regeringen och att man snarast lägger ut ett regionalt uppdrag för att stärka samordningen.

Polisen i Östergötland lade också på torsdagen fram en narkotikarapport och som visade på att flera stora narkotikabeslag gjorts senare tid och att ligor även har mellanlager i länet. I Norrköping verkar heroinvågen som varit omfattande flera år börjat avta, medan beslag av kokain där och i Linköping tyder på en ökning.

Fotnot: Hela rapporten ”Narkotikamissbruket i Östergötland 2004” (100 sidor, pdf).

Etiketter:

Annonser