Nytt toppmöte om alkoholfrågan

HELSINGBORG Ett nytt toppmöte om landets alkoholpolitik inleds på torsdag i Helsingborg. “Jag är glad för att alkoholfrågan kommit upp på agendan, men utvecklingen är oroande“, säger till Drugnews initiativtagaren Kent Härstedt, regeringens alkoholutredare som ännu inte fått igenom sänkta alkoholskatter.

Omkring 250 deltagare väntas till tvådagars-konferensen som hålls för tredje året i rad i Helsingborg. Staden är särskilt utsatt och lever dygnet runt med den omfattande privatinförseln och smugglingen av alkohol via färjeläget. Stora problem med fylleri, langning till ungdomar och annan kriminalitet följer i dess spår, enligt Härstedt.

Riskgruppen unga vuxna, alkoholens skadeverkningar, alkoholbrott, mutskandalen kring Systembolaget, grannländernas lägre skatter som drivkraft till införseln är några av ämnena som Härstedt tror ska ventileras. Han anser att det behövs ett forum där alla aktörer kan träffas, ställa frågor och få prata till punkt.

Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren, justitieminister Thomas Bodström, finländska biträdande finansministern Ulla-Maj Wideroos och Systembolagets vd Anitra Steen, restaurangbranschens ordförande Ulf Adelsohn är några som deltar, liksom även representanter för rättsväsendet, alkoholtillverkare, nykterhetsrörelsen, vården, kommuner m fl.

Mötets värd riksdagsmannen Kent Härstedt (s) oroas över uppgifter om att alkoholrelaterad kriminalitet alltmer biter sig fast. Han är nöjd över att riksdagen skärpt straffen för vissa alkoholbrott och förbjudit butiker att förvara alkohol för att försvåra langning.

Men han har inte ännu fått igenom sitt förslag om sänkta alkoholskatter, regeringen fick åter kalla handen av samarbetspartierna om spritskatten.
– Det skulle behövas en justering av spritskatten nedåt med tanke på att två av tre flaskor som konsumeras införskaffas i utlandet. Men på ölsidan har jag förståelse för att regeringen vill invänta vad en pant på 2:25 kronor per burk i Tyskland från årsskiftet får för effekt, säger Härstedt.

Forskningsinstitutet Sorads siffror om att alkoholinförseln har minskat i år med tolv procent och att konsumtionen minskar något är Härstedt skeptisk till.
– Det vore ju bra om det vore så, men många andra signaler går på tvärs – fler ungdomar som söker hjälp för sitt missbruk och Internethandeln verkar snabbt öka exempelvis. Det vore ju lite underligt om den billigaste kanalen att handla är den som minskar först, säger han.

Men Härstedt garderar sig samtidigt.
– Omfattande nyhetsförmedling, information och debatter om alkoholproblemen senare år kan ha haft en positiv opinionseffekt. I så fall är det bara att hoppas att vi kan fortsätta att bidra till den, säger han.

Etiketter:

Annonser