Gräns-coffeshop förenligt med Schengen?

BRYSSEL Har den belgiska regeringen tagit upp frågan om att staden Maastricht i Nederländerna flyttat sina s.k. coffeshops till den belgiska gränsen i EU:s ministerråd. Det frågar den belgiska EU-parlamentarikern Ivo Belet i en fråga till rådet inför parlamentets session i mars.

Bakgrunden är enligt frågeställaren att kommunfullmäktige i Maastricht beslutat att flytta försäljningen av narkotika inom ramen för det nederländska systemet med coffeeshops till den belgiska gränsen för att på så sätt minska störningarna i innerstaden.

Ivo Belet , representerar Christen-Democratisch & Vlaams, ett parti i EPP-gruppen.

I sin fråga till rådet påpekar han att Nederländerna undertecknat en förklaring i samband med Schengenavtalet som innebär att landet ska ”vidta de straffrättsliga och administrativa åtgärder” som behövs för att bekämpa olaglig export av narkotika till övriga länder inom Schengen. Belet undrar nu om rådet anser att Maastrichts beslut går att förena med Nederländernas åtaganden och hur rådet tänker agera.

Med anledning av samma beslut har Ivo Belet också ställt en fråga till kommissionen. I den undrar han om kommissionen anser att agerandet strider mot Schengenavtalet och vad kommissionen i så fall kan göra.

Etiketter:

Annonser