Satsning mot grov brottslighet

STOCKHOLM/MALMÖ Rättsväsendet har idag svårt att bekämpa organiserad brottslighet. Därför vill regeringen storsatsa för att stärka nationell samordning mot ligor med en ny enhet och öronmärker över hundra miljoner kronor.

Justitieministern, rikspolischefen och riksåklagaren presenterade i måndags underlag till en ny nationell plan mot grov brottslighet. Medan brottslighet i allmänhet minskar, så ökar organiserad internationell brottslighet i Sverige.

Bland annat ska en särskild ny enhet inom rikskriminalpolisen ska helt inrikta sig mot organiserade ligor. Chef blir Peter Tjäder, som tidigare arbetat mot bland annat mc-ligors brottslighet i Skåne.
Och polis och åklagare ska inte i framtiden behöva begränsas av snöda resurser i arbetet mot grov brottslighet. 120 extra miljoner kronor öronmärks för närmaste tre åren och det ska inte finnas något ekonomiskt tak, enligt justitieminister Thomas Bodström.

– Detta blir ett viktigt led i kampen mot brottsligheten. Vi ser att organiserade ligor och MC-klubbar etablerar sig runt om i landet. Då måste samhällets förmåga att slå tillbaka vara lika hög i mindre orter som i de stora städerna, säger Bodström i en kommentar.

Polisen har tidigare fått ökade resurser som lett till idag 1500 nya poliser sedan millennieskiftet. Dessutom har regeringen lagt flera förslag för att kunna skärpa bekämpning mot grova brott – buggning, utökad telefonavlyssning, skärpt vapenkontroll, skydd för poliser som infiltrerar ligor och utökat vittnesskydd.
Folkpartiet har brutit borgerliga alliansens enhet och är beredd att stödja det omstridda förslaget om buggning och andra integritetskänsliga arbetsverktyg för polisen. Centern har hotat att stoppa förslaget.

• Idag finns inget nationellt underrättelseregister över grova och organiserade brott. Men ett nationella dataregister över yrkeskriminella håller på att byggas upp.
I Skåne har polisen gått i bräschen med ”Y-databasen” som idag omfattar drygt hundra personer. Rikspolisstyrelsens operativa råd har beslutat att sprida idén till andra polisområden. Närmast är underrättelseenheterna i Göteborg, Linköping, Stockholm, Örebro och Umeå på gång, enligt Dagens Nyheter.

Etiketter:

Annonser