”Motdrag mot gangsterligor krävs”

STOCKHOLM Sverige är på väg att förlora greppet mot organiserad brottslighet exempelvis från öst. Inrätta ett nordiskt-baltiskt underrättelsecentrum, föreslår ledande experter som är kritiska till brist på svensk nationell strategi och informationssamordning mot ligorna.

Via transitområdet Baltikum pågår exempelvis växande människohandel och narkotikasmuggling västerut.
Men medan grannländer som Finland, Estland, Lettland och Litauen intensivt försöker bekämpa den organiserade brottsligheten i östersjöregionen står Sverige nära nog handfallet.

– Efter ett flertal möten med politiker, poliser, åklagare och forskare från de baltiska staterna står det klart att flertalet hinder för ett intensifierat samarbetet finns på den svenska sidan.

Det skriver Walter Kegö, tidigare på rikskriminalens narkotikarotel och nu ansvarig för tull- och polisfrågor på Mobilisering mot narkotika, och forskaren Anna Jonsson, programmet för Sidenvägsstudier och Östeuropastudier vid Uppsala universitet i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

De påtalar svenska polisens begränsade operativa resurser och befogenheter, och åklagares bristande möjlighet att erbjuda strafflindring till den som ger värdefull information. Studier har även visat på brister i svensk lagstiftning för att bekämpa penningtvätt.

Kegö och Jonsson föreslår motdrag genom att inrätta ett nordisk-baltiskt underrättelsecentrum. Men också att svensk polis får fler verktyg att bekämpa organiserade ligor som allt mer etablerar sig här.

Etiketter:

Annonser