Svårt för polisen bekämpa kriminella gäng

MALMÖ Sex av tio poliser tycker inte att polisen gör tillräckligt för att komma åt nyrekrytering till kriminella nätverk. Det visar intervjuer med 1789 poliser på uppdrag av Polisförbundet. Man efterlyser möjlighet att skydda vittnen, frysa kriminellas tillgångar och gemensamma underrättelseregister.

– Ska vi långsiktigt komma åt den grovt organiserade brottsligheten är det nödvändigt att strypa nyrekryteringen till kriminella nätverk. Polisen måste därför synas mer på platser där ungdomar vistas och göra tidiga insatser mot de brottsbenägna ungdomar som utgör en bas för nyrekryteringen, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen i en kommentar.

Var tredje tillfrågad polis anser inte att dagens förutsättningar att bekämpa organiserad brottslighet är acceptabla. De kriminella ligorna finns idag i hela landet, medan polisens underrättelseinformation om en kriminell oftast ofta begränsas till de enskilda 21 olika polismyndigheterna. Dyker en brottsling upp i andra polislän så finns ofta inte tillräcklig information.

Polisdatalagen bör inte få sätta käppar i hjulet för brottsbekämpning, menar Polisförbundet som presenterade enkäten vid ett seminarie i Malmö i onsdags om hur EU kan användas för effektiv brottsbekämpning.

Där fanns även justitieminister Beatrice Ask (m) och EU-minister Cecilia Malmström (fp). Justitieministern har hittills varit sval till rikspolischefens förslag till att kriminalisera medlemskap i ligor som sysslar med brott, såsom kriminella mc-ligor.

Enligt polisfacket kan regeringen förbättra situationen för att bekämpa organiserade kriminalitet. Bland annat genom att utbilda fler poliser för detta ändamål, satsa på vidareutbildningar, bättre skydda vittnen (anonyma vittnesmål, underlätta identitetsbyte), lagstifta om att kunna frysa misstänktas pengar under utredningen.

• Fotnot: Polisförbundets rapport “Polisens förutsättningar att arbeta mot
den grovt organiserade brottsligheten“
, kan laddas hem, (23 sidor). Intervjuerna med de 1789 poliserna gjordes i juni i år av Exquiro Market Research.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser