Bengt Svenson ny rikspolischef

STOCKHOLM Ny svensk rikspolischef blir Bengt Svenson. Det beslutade regeringen vid ett extra sammanträde på tisdagen. Svenson tillträder omedelbart.

Bengt Svenson, 55 år, har fram tills nu varit tillförordnad rikspolischef sedan Stefan Strömberg tvingades sluta i december.

Han tillträder i ett läge när regeringen satsar på fler poliser och att detta ska synas på gator och torg.
– Det är ett stort förtroende att få leda Sveriges poliser och jag är övertygad om att Bengt Svenson har de bästa förutsättningarna att fortsätta att utveckla polisen med ett medborgarnära fokus, sade justitieminister Beatrice Ask vid en presskonferens.

Svensson har juridisk examen och en gedigen bakgrund på en rad ledande poster inom polisen runt landet. Han har bland annat varit polismästare i Östergötland, biträdande byråchef vid Rikspolisstyrelsen och länspolismästare i Örebro län.
Han har sedan tillträdet som t f rikspolischef vid årsskiftet allt mer trätt fram som en samlande talesman och ledare för landets poliskår.
– Närmast behöver polisen ett avrapporterings- och utredningsstöd. Med ett mobilt sådant kommer polisen få större förutsättningar att jobba nära där brott begås, säger Bengt Svenson i ett pressmeddelande.

När Stefan Strömberg tvingades avgå efter intern kritik om en för alltför statistikfixerad och okänslig stil, så uppgav regeringen att ersättaren skulle hittas genom en öppen ansökningsprocess. Men när ansökningstiden gick ut fanns få seriösa kandidater att välja mellan. Därför valde regeringen att låta Bengt Svenson få fortsätta som rikspolischef permanent.

Svenson tillträder i en situation när poliskåren utökas till målet 20000 personer. Samtidigt går andra delar av rättsapparaten på knäna, exempelvis är åklagarmyndigheten underfinansierad och hinner inte utreda och åtala alla de brott som anmäls. Kriminalvårdens häkten är överfulla liksom flera fångvårdsanstalter. Och fler kriminella mc-gäng och andra brottsliga grupper har ökat senaste åren utan att rättsapparaten hunnit med.

• Förre justitieministern Thomas Bodström (s) föreslog i helgen att polisen ska få skriva ut böter och strafföreläggande i enklare mål för att lätta arbetsbördan för åklagarna. Han återkom också till kravet att inrätta ett svenskt FBI inom rikskrim för att nationellt kunna slå mot grov organiserad brottslighet.

Etiketter:

Annonser