Antisocialt beteende oroar britter

LONDON Växande problem med antisocialt beteende oroar många européer, enligt en undersökning i sju länder. Värst verkar britterna ha bekymmer med vandalism, bråk och respektlöshet. Och alkohol anses vara en viktig faktor.

En ny studie från säkerhetsföretaget ADT, framtagen av Jill Dando Institutet för kriminalvetenskap vid University Collage London, visar att Storbritannien har Europas värsta problem med antisocialt beteende, och alkohol ses som en starkt bidragande orsak.

Professor Gloria Laycock vid Jill Dando Institutet säger i ett pressmeddelande:
– Denna undersökning är en väckarklocka. Vi vet att antisocialt beteende är ett stort problem i Storbritannien, och resten av Europa håller med. Studien visar att människor ser alkohol som en starkt bidragande orsak. Ökad tillgänglighet på alkohol kan inte vara lösningen och det är hög tid att regeringen erkänner detta problem.

Skadegörelse, slagsmål, gräl och respektlöshet anses som mest oroande beteenden.
Även om bekymmer med antisocialt beteende, enligt undersökningen, är störst i Storbritannien så finns en liknande problembild även i Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna och Spanien. Bland de 7 000 tillfrågade i dessa sex europeiska länder ansåg 76 procent att Storbritannien har problem med antisocialt beteende, tätt följt av Frankrike (75 procent) och Tyskland (61 procent).

Förutom alkohol ses minskad disciplin i hem och skola som en starkt bidragande orsak till antisocialt beteende och 49 procent av de tillfrågade tror att strängare straff skulle reducera problemen. Många britter anser också att förbjuda alkoholkonsumtion på offentliga platser skulle vara effektivt.

Enligt undersökningen är det främst unga människor mellan 14 och 25 år som förknippas med antisocialt beteende. Det finns även en rädsla att ingripa. Bara 14 procent i de sex länderna skulle känna sig trygga att ingripa om en grupp tonåringar som slår sönder en busskur, varav tillfrågade tyskar ansåg sig mest och britterna minst säkra.

• Fotnot: Läs hela rapporten (pdf-fil).

Etiketter:

Annonser