EU: inga hälsoargument i alkoholreklam

STRASBOURG EU-parlamentet har ställt sig bakom ett förslag från EU-kommissionen om att det i princip ska vara förbjudet att marknadsföra alkoholprodukter med hälsoargument. De enda undantagen är att man får hänvisa till lägre alkoholhalt eller lägre energiinnehåll.

Förslaget finns i ett lagförslag som ska reglera hur påståenden om hälsoeffekter och näringsinnehåll ska få användas på livsmedel i EU. Det kan till exempel handla om att en produkt beskrivs som fettsnål eller fiberrik.

Enligt de nya bestämmelserna kommer det att vara förbjudet att marknadsföra alkoholdrycker med en alkoholhalt på över 1,2 volymprocent med hälsopåståenden och när det gäller näringspåståenden så är det bara en lägre alkoholhalt eller ett lågt energiinnehåll som får anges.

Orsaken till dessa regler är att alkohol är förknippad med andra socialproblem och hälsoproblem.

EU-parlamentet tog beslutet den 18 maj. Förordningen ska nu godkännas av ministerrådet innan den kan börja tillämpas.

• En rapport finansierad av EU-kommissionen slog nyligen fast att 115 000 européer avlider varje år till följd av alkoholkonsumtion och skadenotan av drycken för samhället ligger på nära 1200 miljarder kronor.

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Etiketter:

Annonser