Portugal öppnar sprutrum för missbrukare

LISSABON Portugals regering har gett klartecken till att starta kommunala sprutställen där missbrukare under medicinsk övervakning kan injicera narkotika. Även automater för sprututbyte på fängelser planeras.

De nya metoderna ingår i regeringens vidare plan att ”reducera konsumtionen av droger och minska deras skadlig sociala och hälsoeffekter”, som det heter i ett uttalande som citeras av nyhetsbyrån AFP.
I planen uppmanas ett större användning inom missbruksvården av metadon, ett ersättningsmedel för opiatberoende.

Genom öppnande av injektionsställen (sk sites) så sällar sig Portugal till en allt mer en uppgiven narkotikapolitik. Landet avkriminaliserade helt användning av alla slags narkotika – från cannabis till heroin – år 2000.
Enligt senaste officiell statistik avled 152 personer i Portugal 2004 tillföljd av narkotikamissbruk, de flesta efter överdoser.

• Hittills har över ett hundra sprutrum öppnats i fler än 50 städer i världen, bland annat i Spanien, Tyskland, Schweiz och Holland. I Oslo finns ett omstritt kommunalt sprutrum som öppnade ifjol.
Förespråkarna för sprutrum hävdar att de minskar kriminalitet, underlättar för missbrukare att få hjälp och förhindrar dödsfall och hiv- spridning genom att rena sprutor erbjudes och vårdpersonal finns närvarande vid injicering.
FN har kritiserat länder som erbjuder sprutrum.

Etiketter:

Annonser