Ökat antal överdoser i Norge

BERGEN Norsk ambulanspersonal har haft mycket narkotikarelaterade utryckningar under senare tid. Sista veckan i augusti tog man i Bergen hand om 26 personer som överdoserat, varav tre avled. Stark eller orent heroin tros vara orsaken.

Två missbrukare avled i centrala Bergen och en i Fana den aktuella veckan. Under hela augusti ryckte ambulansen ut hela 54 gånger i liknande ärenden.
Vanligtvis har staden ungefär 12-14 dödsfall efter överdoser per år, enligt polisens statistikavdelning i Hordaland.

Även i Drammen och delvis i Oslo har man haft en kraftig ökning av överdoser under samma vecka.
– Mycket tyder på att det är samma preparat som förekommit i Drammen och Oslo som kommit över till oss, säger Jørn Solsvik, sektionschef vid Bergens citys narkotikaavdelning, till nättidningen iBergen.no.

Han tror att en förklaring till de många överdoserna kan vara ett särdeles starkt heroin kommit ut på missbrukarmarknaden. En annan kan vara en följd av blandmissbruk då missbrukarna exempelvis blandar heroinet med exempelvis Rohypnol.

FN:s brotts- och narkotikakontrollorgan UNOCD varnade förra veckan för att rekordproduktion av opium i Afghanistan i år kan leda till att västvärlden får mer potent koncentrerat heroin. Något som gör att missbrukare riskerar avlida efter att missbedömt styrkan hos drogen.

• I Oslo ökade heroinmissbruket kraftigt för några år sedan och kallades ibland för Europas nya heroinhuvudstad. Med stigande antal överdoser och dödsfall ledde det till att politiker beslutade att pröva särskilda injiceringsrum, där medicinsk personal övervakar droginjicering. Det första installerades ifjol, men då hade redan heroinmissbruket börjat plana ut.

Etiketter:

Annonser