Colombia skakas av terrorskandal

BOGOTA Colombia söker stöd av USA och EU för att bekämpa landets knarkhandel. Men på hemmaplan skakas regeringen av en skandal om mord och kopplingar mellan politiker och den illegala terrorstämplade högermilisen.

Ex-ministrar, flera kongressledamöter, guvernörer och höga militärer har kallats till förhör misstänkta för samband med den paramilitära högergrupp som begått de värsta vålds- och människorättsbrotten i det av 40 års inbördeskrig plågade landet. Stridande parter har inte sällan finaniserat verksamheten med knarkhandel.

Sammanlagt 60 personer har kallats av Högsta domstolen att vittna i den största politiska skandalen på länge i Colombia, rapporterar Svenska Dagbladet. Fem av dem är senatorer som – under hot påstår de idag – år 2001 undertecknat ett hemligt avtal med paramilisen. Fyra av dem tillhör partier som stöder högerpresident Álvaro Uribe.

Sambanden har kommit fram genom att ledare för paramilisen erbjudits lägre straff och slippa utlämnas till USA om de erkänner sina brott. Dessa berättar de nu om i lokala domstolar. Detta som en del i fredsprocessen mellan regeringen och milisen som hittills inneburit att 31 000 paras avväpnats.

Men dödsskvadroner finns kvar som hotar och mördar vittnen och anhöriga. Förra veckan dödades två personer som företrädde familjer som vill ha tillbaka sina jordar som milisledare tilltvingat sig.

• Samtidigt som utrikesminister María Araújo förra veckan i Bryssel träffade företrädare för EU-kommissionen och EU-parlamentet förra veckan sökte stöd för frihandelsavtal och kampen mot knarkhandel och terrorism, var hennes bror, en av senatorerna, kallad till förhören i Colombia.

Denna vecka besöker försvarsminister Juan Manuel Santos London, Bryssel och Tyskland i samma ärende. Förra veckan var han i Washington och träffade chefer för CIA och narkotikabyrån för att be om mer pengar till kriget mot knarkligorna.

• Colombia – kanske USA:s främsta allierade i Sydamerika – bedriver med stöd av Washington omfattande kampanjer mot gerillan och koka- och vallmoodlingar i landet. Kokain från Colombia strömmar både till Nordamerikas och alltmer även till Europas missbrukarmarknader. Under sex år har USA gett 3,7 miljarder dollar till ”Plan Colombia”. Nu vill president Bush satsa ytterligare 600 miljoner dollar för nästa år, dock osäkert om kongressen, numer dominerat av demokraterna, är villig att godkänna det.

Etiketter:

Annonser