Nio poliser dödades i Colombia

BOGOTA Nio poliser dödades i onsdags i nordöstra Colombia när deras fordon sprängdes av vänsterrebeller. Polisernas uppgift var att ge skydd åt bönder som jobbar med att rensa bort illegala kokaodlingar för hand.

Guvernören i provinsen Santander, Hugo Aguilar Naranjo, säger att onsdagens attentat kan vara ett svar från vänstergerillan Farc på att omkring 1000 hektar med kokabuskar har rensats bort i området. Även regionala polischefen gav genast gerillagruppen skulden för dådet, uppger tidningen El Tiempo.
Farc anses få stora inkomster på handel med kokain som utvinns ur kokablad.

Sedan president Alvaro Uribe inledde sin andra mandatperiod i augusti i fjol har 15 attacker av detta slag genomförts mot polis eller militär i Colombia. Dagen före julafton dödades 14 militärer i La Julia i departementet Meta i centrala delen av landet. Det värsta attentatet skedde i november då Farc dödade 17 poliser i Tierradentro i provinsen Córdoba i norr.

Den USA-stödda knarkbekämpningen i landet har tidigare främst skötts genom att flygbespruta odlingarna från luften för att förstöra plantorna. Men efter miljöprotester görs allt mer för hand. Även om Colombia fortfarande har världens största kokaplantage, så minskade odlingarna med nio procent till omkring 78 260 hektar ifjol.

Trots anklagelser om samröre med den brutala högermilisen, så är president Uribe populär efter hårda tag mot knarkligorna som gjort det länge våldsdrabbade landet säkrare att röra sig i.

Etiketter:

Annonser