Alkoholskatter höjs i Finland

HELSINGFORS En ny blågrön fyrpartiregering i Finland kunde i söndags presentera ett regeringsprogram. Alkohol- och tobaksskatten ska höjas, men när är ännu oklart.

Krafttag mot arbetslöshet, backa upp företagande och även sänka inkomstskatter utlovas av statsministern, centerledaren Matti Vanhanen, som tillsammans med samlingspartiet (moderaterna), De gröna och Svenska folkpartiet enats om ett program. Med 80000-100.000 nya jobb till år 2011 och skattesänkningar på 1,1 miljarder euro utlovar nya regeringen att Finland ”ska in i en dynamisk fas”.

Men även skattehöjningar på totalt 30 miljoner euro (cirka 280 miljoner kronor) aviseras på tobaks- och alkoholområdena.
Inte så oväntat då de flesta finska riksdagspartier redan tidigare angivit att höjningar av alkoholskatten är nödvändigt efter att konsumtionen och hälsoskadorna ökat efter stora sänkningar våren 2004.

Beslutet underlättas av att både Lettland och Estland planerar att höja sina alkohol- och tobaksskatter. Estland med ungefär tio procent om året i fyra år framöver, enligt estniske statsministern Andrus Ansip.

Något som finske statsministern Matti Vanhanen välkomnar då det underlättar skattehöjningar, utan att smuggling och privatinförsel av alkoholdrycker tar ny fart över Finska viken från Baltikum.

Etiketter:

Annonser