Finland inför varningstexter för alkohol

HELSINGFORS Finland inför varningstexter på alkohol, stoppar reklam för all alkohol i TV mellan sju på morgon och klockan 21 på kvällen och förbjuder mängdrabatter på alkohol. Det beslutade den finska riksdagen i förra veckan.

Inom ett år ska förpackningar med alkohol i Finland ha varningstexter som varnar konsumenterna för riskerna med alkohol. Det ska dels vara en allmän varningstext om alkoholens hälsoskadliga effekter, dels en kompletterande varningstext om riskerna för fosterskador. Varningstexterna ska tryckas både på finska och på svenska.

Riksdagen beslutade också om förbud för reklam för ”svaga alkoholdrycker” i television från klockan sju på morgonen till klockan 21 på kvällen. Sedan tidigare är reklam för starka alkoholdrycker förbjuden i finsk TV. Beslutet påverkar TV4:s nischkanaler som sänder från Finland.

På bio förbjuds alkoholreklam i samband med filmer som är tillåtna för personer under 18 år.

Kristdemokraterna, Vänsterförbundet och De gröna ville att tv-reklamförbudet skulle gälla dygnet runt. Även om det förslaget inte fick majoritet, så öppnar en övervikt i riksdagens social- och hälsovårdsutskott för ytterligare skärpningar i lagen. Och skriver i betänkandet att ”vi bör fortsättningsvis överväga” ett förbud som gäller längre än till klockan 21 och att det finns faktorer som talar för ett totalt förbud mot alkoholreklam i TV.

Ett problem i Finland har varit att affärskedjorna konkurrerat med extrapriser på öl. De lägsta extrapriserna har gällt förpackningar på 12 eller 24 flaskor. Nu har dock den finska riksdagen förbjudit mängdrabatter, både vid detaljhandel och vid servering. Dessutom förbjuds butiker och restauranger att utanför lokalen göra reklam för sänkta priser som varar mindre än två månader. Därmed är det inte längre tillåtet att göra reklam för så kallad ”happy hour” annat än inne på serveringsstället.

Majoriteten i riksdagens social- och hälsovårdsutskott markerar också tydligt att de vill ha en alkoholskattehöjning. I betänkandet skriver utskottets majoritet: ”Även om våra möjligheter att använda beskattningen som alkoholpolitiskt redskap har blivit begränsade i och med Estlands EU-medlemskap bör vi utnyttja det lilla spelrum som fortfarande finns i beskattningen”.

• Fotnot: Länkar till den finska regeringens proposition (pdf-fil. Och social- och hälsoutskottets betänkande (pdf).

Etiketter:

Annonser