Finsk varningstext – ej höjd spritskatt

HELSINGFORS För att försöka minska alkoholskadorna beslutade Finlands regering på torsdagen att bland annat begränsa alkoholreklam och försäljningstider, liksom införa varningstexter och förbjuda mängdrabbat på öl. Alkoholskatten höjs inte i detta läge.

Regeringen antog inte helt oväntat delar av den alkoholpolitiska ministergruppens åtgärdspaket för att bromsa den ökade alkoholkonsumtionen som stigit 13 procent efter skattesänkningen för två år sedan.

Mängdrabatt vid ölförsäljning och alkoholförsäljning före nio på morgonen förbjuds. Begränsningar införs för alkoholreklam och varningstexter införs på flaskor.
Förslaget om sänkt promillegräns för sjö- och vägtrafik beslutade regeringen att överföra till trafiksäkerhetsprogrammet. Eventuella höjda anslag till missbruksvården ska behandlas i samband med budgetförhandlingarna senare i vår.

Men alkoholskatten höjs inte i detta skedet, rapporterar Finska notisbyrån. Detta trots krav på höjd spritskatt från både alkoholforskare och ett par ministrar i samlingsregeringen.

• Kraftigt minskad alkoholsmuggling. Det menar finska tullen att skattesänkningen på alkohol i mars 2004 lett till tillsammans med slopade införselrestriktioner. Ifjol beslagtogs knappt 7800 liter alkohol jämfört med nära 86 000 liter året före.

Däremot har illegal tobaksinförsel ökat till Finland, enligt tullen. Drygt 28 miljoner cigaretter beslagtogs under 2005, en fördubbling jämfört med året före, rapporterar FNB.

Etiketter:

Annonser