Finland höjer spritskatten – efter valet

HELSINGFORS Det finns enighet bland finska politiker om att spritskattesänkningen har slagit hårt och att skatten åter måste höjas. Men ett beslut kommer troligen att dröja till efter det finska riksdagsvalet i mars 2007.

När den finska riksdagen i torsdags debatterade spritskatten stod det klart att finländarna kan förvänta sig en höjning av spritskatten under nästa år. Den socialdemokratiska finansministern Eero Heinäluma ansåg dock att beslutet ska tas först av den regering som tillträder efter det finska riksdagsvalet 18 mars 2007.

Hos de båda övriga regeringspartierna, Centerpartiet och Svenska folkpartiet, fanns en något större öppenhet för att ta beslutet snabbare. Svenska folkpartiets Pehr Löv ansåg att regeringen borde bereda en försiktig skattehöjning, och att beslutet skulle kunna tas i tilläggsbudgeten.

Oppositionens representanter var dock klara med att de ville ha beslutet snabbt. Det största oppositionspartiet, Samlingspartiet, anser att det inte är någon idé att vänta med beslutet och samma inställning gav Vänsterförbundet uttryck för i debatten.

Kristdemokraterna, som tagit initiativ till den interpellation som var orsaken till debatten, vill också ha en snabb skattehöjning.

– Regeringens största misstag var att sänka alkoholskatten, Det näst största skulle vara att låta bli att korrigera misstaget, sade kristdemokraten Bjarne Kallis enligt Hufvudstadsbladet.

Etiketter:

Annonser